Društvo

Una i Sana izašle iz korita, Prijedor pod vodom

Una i Sana izašle iz korita, Prijedor pod vodom
Una i Sana izašle iz korita, Prijedor pod vodom

NOVI GRAD - Vodostaj Une u Novom Gradu jutros je 388 centimetara i viši je za 86 centimetara nego juče, a u ovoj opštini na snazi su redovne mjere odbrane od poplava.

Iz lokalnog Centra za obavještavanje saopšteno je da se Una izlila u polja u Matijevićima, u hrvatskoj opštini Dvor na Uni, na lijevoj obali i nizvodno na desnoj obali u mjestu Ravnice kod Novog Grada.

Rijeka Sana uzvodno od Novog Grada izlila se na polja, uglavnom na obradivo zemljište.

Od sinoć je u prekidu saobraćaj na putu Blagaj- Radomirovac - Vitasovci zbog izlivanja rijeke Japre u Blagaju. Saobraćaj je preusmjeren na zaobilazne puteve.

Prema podacima iz centra za obavještavanje, u proteklih 10 dana na području novogradske opštine pao je 91 litar kiše po metru kvadratnom.

Poplavljeno stotinu domaćinstava

U Prijedoru je proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava nakon što se rijeka Sana izlila iz korita i poplavila oko stotinu stambenih objekata u naseljima Tukovi i Raškovac i poljoprivredne površine u naseljima Raškovac i Brezičani.

Putna komunikacija Prijedor - Bišćani je u prekidu i saobraćaj je preusmjeren na alternativni putni pravac.

Vodostaj rijeke Sane iznosio je 445 centimetara ili 25 centimetara iznad kritične tačke, a očekuje se i dalji rast vodostaja s obzirom na padavine na slivnom području ove rijeke.

Vodostaji rijeka Gomjenica i Miloševica su u porastu, ali nisu ugroženi stambeni objekti i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

Odsjek Civilne zaštite dužan je da redovno prati stanje vodostaja i ostvari stalnu razmjenu informacija sa susjednim opštinama Sanski Most i Novi Grad, kao i sa nadležnim republičkim organima i da blagovremeno predlaže odgovarajuće mjere.

Prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava obavezuje sve nadležne institucije i subjekte zaštite i spašavanja da preduzimaju mjere zaštite predviđene planom zaštite od poplava.

Sva preduzeća i institucije koje raspolažu materijalno-tehničkim sredstvima, koja se mogu staviti u funkciju zaštite od polava, obavezna su da ih stave u stanje pripravnosti i angažuju se na izvršavanju zadataka Gradskog štaba zaštite i spašavanja.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor i preduzeće "Vodovod" obavezni su da preduzmu potrebne mjere nadzora i provođenja mjera u snabdijevanju vodom za piće.

Stanovništvo u zonama ugroženim poplavama treba da preduzme mjere zaštite i da o kritičnim situacijama obavještava Odsjek civilne zaštite.

Blokirano 15 kuća, pod vodom oko 200 hektara oranica

Rijeka Vrbas poplavila je oko 200 hektara plodnih oranica u srbačkim selima Kukulje, Lilić i Razboj, a 15 domaćinstava je u blokadi, rekao je načelnik Štaba Civilne zaštite u Srpcu Borivoje Vrsajković.

Vrsajković je naveo da će ozbiljne štete od poplava pretrpjeti i mještani sela Prijebljezi, Nožičko, Povelič, Sitneši i Srđevići, gdje je bio oštećen asfaltni put Prnjavor - Srbac, ali je popravljen.

On je rekao da su predstavnici Civilne zaštite rano jutros obišli ugrožena poplavljena područja i utvrdili da će štete na usjevima i imovini biti velike u više domaćinstava.

"U naseljima Kukulje, Lilić i Razboj pod vodom se nalazi oko 200 hektara oranica koje su pod ozimim usjevima ili su bile pripremljene za sjetvu", kaže Vrsajković.

Prema njegovim riječima, zabrinjava i nagli porast vodostaja rijeke Save, koji je jutros na mjernom mjestu u Srpcu iznosio 710 centimetara, što je za 111 centimetara više nego juče. Do proglašenja redovnih mjera od poplava ostalo je još 150 centimetara.

Vrsajković je najavio da je za danas u popodnevnim časovima najavljen dolazak vršioca dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Veseljka Eleza koji će se lično uvjeriti u to kakve su posljedice od poplava u srbačkom kraju.

Vodostaj Ukrine stagnira

Vodostaj Ukrine kod Dervente jutros iznosi 3,10 metara i nepromijenjen je u odnosu na sinoćnji.

Iako je na nekim mjestima izašla iz korita, ova rijeka još nije dostigla nivo kada se proglašavaju mjere zaštite od poplava.

Voda, koja se izlila iz korita, oštetila je prilazni put na mostu na Ukrini između sela Gornji Detlak u derventskoj i Štrpci u prnjavorskoj opštini.

Zatvoren je i dio puta Derventa - Prnjavor kod novog mosta u Derventi, pa je saobraćaj preusmjeren, a saobraćaj je privremeno obustavljen i preko mosta koji povezuje sela Agići i Rapćani.

Vodostaji rijeka Vrbas i Vrbanja su u opadanju u odnosu na jučerašnje mjerenje, dok su vodostaji ostalih rijeka u porastu, potvrđeno je u Sektoru za hidrologiju Hidrometeorološkog zavoda RS.

Raste Spreča, voda odnijela most, oranice pod vodom

Površinske vode su na području Srebrenika, nakon jučerašnjeg jakog kišnog nevremena,  prodrle i u vrlo kratkom vremenu poplavile nekoliko ulica i kuća u mjestima Bare, Špionica, Repatnica, Luke i sam centar Srebrenika.

Na području Gračanice  vodostaj Spreče je u porastu. Nivo vode na mjernom mjestu kod Karanovačkog mosta jutros je 410 cm (kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava). Priobalno Spreča je poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.

Zbog velike količine kišnih padavina nadošli su lokalni vodotoci rijeke Rašlje, u Donjoj Orahovici, i poplavili oko 20 stambenih objekata. U prekidu je bila i jedna traka magistralnog puta M-4 Tuzla-Doboj, u dužini od 300m (od benzinske pumpe Nasko do raskršća za Petrovo). Štetu je pretrpjelo i pet zanatskih i trgovinskih radnji. Odnesen je jedan pješački most u naselju Rijeka i željezni pješački most na lokaciji Lučica.

Stanje vodostaja  jutros se smiruje. Voda se povlači iz poplavljenih stambenih i privrednih objekata, povukla se i s dijela magistralnog puta M-4 na kome se saobraćaj odvija usporeno zbog naplavnog matrijala na cesti.

Na području Doboj-Istoka  Spreča se izlila i poplavila oko 150 ha poljoprivrednog zemljišta, u Sprečkom polju. Ugroženo je više stambenih i pomoćnih objekata u naselju Luke, MZ Klokotnica.

I u  Živinicama se Spreča  izlila i poplavila oko 50 ha zemljišta na lokalitetima Rudar, Barice, Suha i Šerići.

Vodostaj  na brani HA "Modrac" jutros je iznosio 199,63 m.n.m.. U odnosu na mjerenje od juče  je viši za 29 cm. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. Ispust kroz temeljne otvore je povećan i iznosi 76,3 m/s.

U Posavskom kantonu vodostaj Save je i dalje u porastu, duž cijelog toka.

I na području Unsko-sanskog kantona zbog obilne kiše koja je padala u protekla 24 sata došlo je do porasta vodostaja rijeka i potoka.

U  Sanskom Mostu vodostaj Sane jutros iznosio je 406 cm i u porastu je od juče za 82 cm.

Vodostaji na hidroelektranama Jablanica i Mostar na području Hercegovačko-neretvanskog kantona su u blagom porastu.

I na području Srednjobosanskog kantona su, nakon obilnih kiša, registorvana manja izlijevanja rijeka iz korita.

U Zeničko-dobojskom kantonu vodostaj Bosne i njenih pritoka je u porastu.

U Zavidovićima  zbog kiše koja neprekidano pada posljednja dva dana vodostaj rijeka  je veoma visok. Tokom noći vršen je stalni obilazak riječnih tokova na području općine i praćena situacija. Još  nema izlijevanja rijeka iz korita ni opasnosti po stanovništvo i infrastrukturu.

U Maglaju  je zbog izlijevanja Bosne zatvoren za saobraćaj podvožnjak na ulasku u grad, iz pravca Zenice.

U Žepču  je zatvoren za saobraćaj podvožnjak na ulazu u grad zbog vode koje se nakuplja.

U opštinama Tešanj, Usora i Doboj-Jug vodostaj rijeka su u blagom porastu. U Doboj-Jugu je poplavljeno oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta na ušću rijeka Usore i Bosne.

I u Varešu, Brezi, Olovu i Visokom vodostaji rijeka su u blagom porastu, s obzirom na kiše i topljenje snijega na planinama na tom području.

Povlači se voda u Potkozarju

Situacija u poplavljenom gradiškom dijelu Potkozarja danas je mnogo bolja, voda se povukla u riječna korita, ali je šteta od bujica ogromna, rečeno je u Srni u Civilnoj zaštiti u Gradišci.

Voda se povukla u korita Vrbaške, Lubine, Jablanice, Jurkovice, Turjaka i obodnog kanala, a prohodan je i regionalni put od Gradiške do Turjaka.

Načelnik Civilne zaštite Boško Pucar rekao je da su u Potkozarju i Lijevče polju oštećeni putevi i da su evidentne štete na usjevima.

"Bujice su znatno oštetile makadamske puteve u ovom dijelu opštine. Štete su pričinjene i na ozimim usjevima i tek zasijanom kukuruzu, te u voćnjacima", rekao je Pucar.

Vodostaj Save u Gradišci ima tendenciju porasta zbog velikog dotoka vode iz Une i manjih rječica, te rijeke Vrbas na području srbačke opštine.

Zbog dotrajale i zapuštene kanalske mreže pod vodom su usjevi u branjenom dijelu u selima pored rijeke Save - Bok Jankovcu, Mačkovcu, te u Čatrnji, Vrbaškoj i drugim selima.

I narednih dana očekuje se nestabilno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Riječne bujice oštetile dva mosta u Gradačcu

 Obilne kišne padaline koje su juče u večernjim satima zahvatile opštinu Gradačac prouzročile su bujične poplave koje su naseljima Kerep i Zelinja Donja oštetile dva mosta, doznaje Fena u službi Civilne zaštite opštine Gradačac.

 Bujice su izazvale i plavljene poljoprivrednih površina, nekoliko oštećenja na lokalnim cestama te  nanose  riječnog mulja u dvorišta Osnovne škole i mjesne ambulante u Zelinji Donjoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije