Društvo

Univerzitet pakuje kofere

Univerzitet pakuje kofere
Univerzitet pakuje kofere

TUZLA - Do sredine godine Akademija dramskih umjetnosti, Farmaceutski fakultet i Odsjek za turski jezik Univerziteta u Tuzli morat će iseliti iz prostorija u nekadašnjem Domu armije, koje su odlukom Kantonalnog suda u Zenici dodijeljene Općinskom sudu Tuzla.

Svojevremeno, Vlada TK je morala Evropskoj uniji dostaviti lokaciju Općinskog suda kako bi pristiglo 5,6 miliona KM donacije. Univerzitet u Tuzli nije želio donijeti odluku o napuštanju prostorija Doma armije, a cijeli slučaj je dobio sudski epilog koji je okončan u korist Vlade TK, odnosno osnivača Tuzlanskog univerziteta.

Spor je trajao dvije godine, a presudom Kantonalnog suda Zenica stavljena je tačka na ovaj slučaj. Prema dogovoru Univerziteta u Tuzli i Vlade TK, Kantonalno pravobranilaštvo do 30. juna neće tražiti prinudno iseljenje pomenutih studijskih odsjeka iz prostorija Doma armije.

Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli, kaže da od Vlade TK očekuje da pronađe zamjenski prostor za pomenute studijske odsjeke.

"Akademija dramskih umjetnosti traži prostor koji je u gradskom središtu, kako bi za izvođenje svojih aktivnosti imali odgovarajuću publiku", dodaje on te ističe da Vlada TK treba da opremi prostor u kampusu, odnosno u nekadašnjoj kasarni "Huseina kapetana Gradaščevića", ali da su za te radove neophodna značajna novčana sredstva, kojih u budžetu TK nema.

Prije presude Kantonalnog suda postojala je inicijativa o zatvaranju OŠ "Jala" i preseljenju studijskih odsjeka iz Doma armije u školsku zgradu. Takvoj namjeri tadašnje Vlade TK žestoko su se usprotivili učenici, nastavnici i roditelji škole, nakon čega se od nje odustalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije