Društvo

Uradili rekonstrukciju bradavice i areola dojke

Uradili rekonstrukciju bradavice i areola dojke
Uradili rekonstrukciju bradavice i areola dojke

BANJALUKA - Tim Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra (KC) Banjaluka prvi put je uradio rekonstrukciju bradavice i areola dojke tehnikom tetoviranja te mastopeksiju - podizanje druge dojke, kao završnu operaciju kada je u pitanju sekundarna rekonstrukcija dojke.

"Operativna procedura je izvedena u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju kod četrdesetjednogodišnje pacijentkinje, kojoj je prije dvije godine odstranjena dojka zbog karcinoma", saošteno je iz KC Banjaluka.

Iz najveće zdravstvene ustanove u RS pojašnjavaju da se operacijom u lokalnoj anesteziji u velikoj mjeri umanjuje rizik za pacijenta, kao i moguće komplikacije, a pacijent odlazi na kućno liječenje isti dan.

"Na ovaj način operativni zahvat prelazi u domen jednodnevne hirurgije, što značajno olakšava oporavak i umanjuje troškove liječenja pacijenta", kažu iz KC Banjaluka.

Dodaju da su sve rekonstruktivne procedure besplatne za pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke, a Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS u potpunosti pokriva troškove anatomskih implantanata i rekonstruktivnih procedura.

"Novi, složeni hirurški zahvat uradili su dr Nikola Baroš, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Miljan Petković, dr Goran Vukadinović, Arnela Marjanović, medicinska sestra instrumentarka, uz podršku ljekara iz Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje dr Dragana Rakanovića, specijaliste anestezije i reanimatologije, Gordane Kerezović, medicinskog tehničara-anestetičara, i majstora tetoviranja Aleksandra Šobota", navode iz KC Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije