Društvo

Uređuju Bosnu da zaštite Doboj

Uređuju Bosnu da zaštite Doboj
Uređuju Bosnu da zaštite Doboj

DOBOJ - Nivo vode u koritu Bosne na najkritičnijoj tački, kod ušća potoka Liješanj, biće za 2,5 metara manji, pa će Doboj biti sigurniji od vodene stihije poput one koja ga je potpila 15. maja prošle godine.

To predviđa projekat uređenja korita rijeke Bosne od novog "japanskog" mosta uzvodno do ušća rijeke Usore, na dužini od oko pet kilometara, koji bi trebalo da zaštiti grad, ali i naselja sa obje strane obale.

"Idemo na uređenje osnovnog korita kako bismo povećali propusnu moć te povećali kapacitet, da time oborimo velike vode koje se pojavljuju u koritu", navodi Vujadin Blagojević, projektant u Zavodu za vodoprivedu RS.

Kada će projekat, koji bi trebalo da bude završen do sredine aprila, biti realizovan na terenu, u Odjeljenju Civilne zaštite ne mogu da kažu, ali poručuju da se uporedo sa izradom radi i njegova revizija, kako bi proces bio ubrzan.

"To je višemilionski projekat, koji se ne može napraviti za jednu godinu, i to treba naši građani da shvate. Ako vam kažem da bi najjeftinija varijanta rješenja problema željeznog mosta koštala oko četiri miliona KM, onda možete zamisliti koliko bi ostali radovi mogli da koštaju", izjavio je Mirko Okolić, v.d. načelnika Odjeljenja Civilne zaštite.

Iako nadležni uvjeravaju da je vodostaj rijeke Bosne u blagom opadanju i da je dva metra ispod nivoa redovne odbrane od poplava, Dobojlije, hronično u strahu od novih poplava, su sumnjičave.

"Bojim se da ćemo prije nego što dođe do realizacije tih projekata imati novu poplavu, jer evidentno je da svaka kiša u gradu izaziva nove probleme, tako da nisam baš optimista. Malo ili skoro ništa se ne čini na tom planu", smatra Zoran Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije