Društvo

Uvjerenje o ocjenama 30 KM

Uvjerenje o ocjenama 30 KM
Uvjerenje o ocjenama 30 KM

BANJALUKA - Da bi dobili uvjerenje o prosjeku ocjena koje im je neophodno prilikom konkurisanja za određeno radno mjesto, svršeni studenti Univerziteta u Banjaluci za taj dokument treba da izvoje 30 KM.

Nezaposleni akademci smatraju da je ova cijena previsoka za prilike u kojima žive, te traže njenu hitnu korekciju.

"Prije nekoliko dana otišla sam na Filološki fakultet kako bih uzela uvjerenje o prosjeku ocjena, jer mi je isto bilo neophodno za konkurs, da bi mi u studentskoj službi kazali da na ime fakulteta uplatim 30 KM, koliko ovaj dokument košta. Smatram da je to zaista previše, jer živimo u teškim vremenima i svaka marka nam znači", kazala nam je djevojka koja nije željela da joj navodimo ime.

Ona je dodala da bi, ako se već taj jedan pečat mora plaćati, onda cijena trebalo da bude simbolična, a ne u visini jedne dnevnice, koju je, ionako, teško zaraditi.

"Vidite na koji način se pokušavaju nadomjestiti rupe u budžetu - na način da se od ljudi koji su završili fakultete i od kojih niko ne dobija posao još uzima 30 KM. Po stoti put ćemo obavijestiti rektora da se minusi i problemi sa finansijama Univerziteta i bilo koje visokoškolske ustanove ne mogu rješavati tako što će se uzimati harač od studenata. Pokušaćemo vidjeti u čemu je problem, pošto nekom tih 30 KM znači mnogo, pogotovo ako je u pitanju neko ko treba putovati, a pritom mu roditelji nemaju para i nezaposleni su", rekao je Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata RS. On je dodao da nadležni već duže vrijeme obećavaju da će se taj problem riješiti, ali da zasad nema pomaka po tom pitanju.

Prema riječima Branke Rogač, službenika za odnose s javnošću Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstvo učestvuje u određivanju visine školarina za svaku akademsku godinu, ali nije nadležno za određivanje cijene upisnina na javnim visokoškolskim ustanovama, odnosno drugih naknada. Komentar Rektorata u toku jučerašnjeg dana nismo uspjeli dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije