Društvo

Uzimaju otiske prstiju strancima

Uzimaju otiske prstiju strancima
Uzimaju otiske prstiju strancima

SARAJEVO - Služba za poslove sa strancima BiH realizuje prvu fazu biometrijskog sistema čiji je cilj da joj omogući prikupljanje, analizu i obradu biometrijskih podataka, prije svega otisaka prstiju, od stranih državljana koji borave u BiH.

Biometrijski sistem biće kompatibilan sa postojećim Informacionim sistemom za migracije, a podaci koje bude prikupljala Služba biće dostupni za razmjenu sa drugim agencijama za provođenje zakona, saopšteno je iz Službe za poslove strancima BiH.

Cilj je jačanje institucija BiH za prevenciju ilegalnih migracija, kontrolu ulaska u BiH, efektivnu borbu protiv terorizma i kriminalnih aktivnosti, uključujući borbu protiv trgovine ljudima, trgovine narkoticima i organizovanog kriminala, odnosno povećanje ukupnog sistema bezbjednosti BiH.

Aktivnosti se provode uz podršku Ambasade SAD - ICITAP programa američkog Ministarstva pravosuđa, koji je do sada u ovaj sistem uložio više od 800.000 dolara.

Nakon prve faze sistema, koja je puštena danas, naredna faza projekta predviđa proširenje sistema na sve terenske centre Službe za poslove sa strancima, te obuku osoblja terenskih centara za rad na sistemu.

Na ovom sistemu radi se već duže, a Služba je kreirala pravni i institucionalni osnov za njegovu primjenu u novom Zakonu o strancima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije