Društvo

Vatrogasci apeluju, a građani ne mare i pale korov

Vatrogasci apeluju, a građani ne mare i pale korov
Foto: Vatrogasna jedinica Istočno Sarajevo | Vatrogasci apeluju, a građani ne mare i pale korov

DERVENTA, PALE - Lijepo vrijeme i visoke temperature tokom proteklih dana, ali i najave da ni narednih dana neće biti padavina, mnogi građani iskoristili su i iskoristiće kako bi očistili njive, odnosno zapalili korov.

Uprkos apelima koji su upućeni građanima da ozbiljno shvate upozorenje koje se tiče paljenja nekontrolisane vatre na otvorenom prostoru, samo tokom proteklog vikenda, kako za "Nezavisne novine" ističe Slaven Pijetlović, starješina derventskih vatrogasaca, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice ovog grada imali su osam intervencija na gašenju požara na otvorenom prostoru.

"Iako smo više puta upozoravali na opasnosti koje može izazvati nekontrolisano spaljivanje biljnog otpada i niskog rastinja kad su stvoreni svi uslovi za brzo širenje požara, za vrijeme vikenda, kome je pogodovalo lijepo vrijeme, nesavjesni pojedinci iskoristili su priliku da spaljivanjem biljnog otpada očiste zarasle površine, paleći nekontrolisanu vatru koja je  ugrozili pojedina domaćinstva na području grada Dervente, ne vodeći računa da ljudski i materijalni resursi vatrogasno-spasilačke jedinice mogu biti ograničeni, te da nemamo mogućnost brzog reagovanja istovremeno na više lokacija", rekao je Pijetlović.

Kako je dodao, upravo zbog toga su bila ugrožena i mnoga domaćinstva i javni objekti.

"Nesavjesni pojedinci svojim postupcima dovode u opasnost živote ljudi i nanose materijalnu štetu, kako pojedincu, tako i društvenoj zajednici u cjelini", navodi on.

Pijetlović ponovo apeluje na građane da ne pale nekontrolisanu vatru bez prethodnog odobrenja vatrogasno-spasilačke jedinice grada ili će u protivnom biti sankcionisani.

Goran Božić, komandir Vatrogasnog odjeljenja Pale, istakao je za "Nezavisne novine" da je prolaskom zime i dolaskom ljepšeg vremena na području Istočnog Sarajeva povećan broj intervencija zbog požara na otvorenom prostoru.

"Ovom prilikom bih apelovao na građane koji vrše proljećno uređenje imanja da povedu više računa prilikom paljenja tih vatri. Barem preventivno prije paljenja vatre da se obezbijedi pojas oko površine koja treba da se uredi. To se može uraditi grabljama, lopatama, priborom, pojas od jedan do dva, tri metra širine ili neku manju količinu vode da pripreme u blizini gdje planiraju da pale", rekao je Božić.

On je dodao da građani uvijek treba da imaju na umu i njihov broj 123 na koji mogu zvati.

Da građani budu oprezni prilikom uređenja imanja, spaljivanja korova i drugog gorivog materijala, ranije su na građane apelovali iz Policijske uprave Banjaluka.

"Građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju se da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju je bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice", naveli su oni, dodajući da će preduzimati zakonom propisane mjere protiv osoba koje su izazvale požar i time ugrozile živote i zdravlje ljudi, te pričinile materijalnu štetu.

Podsjetili su i da su svi koji pale vatru na otvorenom dužni da je nadziru, te ugase da bi se spriječilo raznošenje i nekontrolisano gorenje i požari, posebno u blizini šumskih kompleksa i zasada.

"Zakonom o zaštiti od požara kao jedna od obaveznih mjera zaštite zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre", istakli su iz PU Banjaluka.

Za fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i nepreduzimanja svih potrebnih radnji na sprečavanju širenja vatre propisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije