Društvo

Veće plate prosvjetarima Unsko-sanskog kantona

Veće plate prosvjetarima Unsko-sanskog kantona
Veće plate prosvjetarima Unsko-sanskog kantona

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na danas održanoj sjednici u Bihaću usvojila je prijedlog Sporazuma o utvrđivanju visine plata i naknada, koje nemaju karakter plata, zaposlenih u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odluku o visini osnovice i koeficijenta za zaposlene u obrazovanju.

‘’Ovim izjednačavamo plate zaposlenih u obrazovanju sa ostalim budžetskim korisnicima, čime smo ispunili obećanje, koje smo dali na sastancima sa predstavnicima sindikata, u vrijeme pripreme budžeta za 2014. godinu, u čemu su sindikati aktivno sudjelovali kao socijalni partneri’’, istakao je premijer USK Hamdija Lipovača dodajući da se čeka da škole završe i dostave potrebnu dokumentaciju kako bi se moglo, već kod prve naredne isplate plata, krenuti sa obračunom po novim koeficijentima.

Na prijedlog ministra zdravstva i socijalne politike USK-a Amira Murića, danas je usvojen i Prijedlog utroška sredstava grantova za: materijalno-socijalnu pomoć, smještaj u ustanove socijalne zaštite, smještaj u drugu porodicu, naknade civilnim žrtvama rata i porodiljsko bolovanje u 2014. godini.

Za ove grantove planiran je iznos od 10,2 miliona KM, a usvojen je i Program utroška granta subvencije javnim ustanovama za zdravstveno osiguranje neosiguranih lica za šta je planiran iznos od 630.000 maraka. Vlada je danas na prijedlog Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara USK-a donijela rješenje o imenovanju glavnog inspektora Muje Koričića iz Bihaća za policijskog komesara Uprave policije MUP-a USK-a.

S ciljem ušteda u budžetu i slijedeći zahtjeve građana, Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluke o smanjivanju izdataka za korištenje telefona, te o drastičnom smanjivanju plata direktora domova zdravlja, bolnica, apoteka i Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO) USK-a, saopšteno je iz Press službe Vlade USK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije