Društvo

Više hiljada građana na narodnom zboru u Moštanici

Više hiljada građana na narodnom zboru u Moštanici
Više hiljada građana na narodnom zboru u Moštanici

KOZARSKA DUBICA - Više hiljada stanovnika Potkozarja, Kozarske Dubice i drugih opština i dijaspore okupilo se na tradicionalnom narodnom zboru kod manastira Moštanca u Kozarskoj Dubici, gdje je sinoć održana revijalna manifestacija "Veče ojkače Moštanica 2014".

U okviru manifestacije, koja osamnaestu godinu okuplja ljubitelje i poštovaoce izvorne narodne pjesme Kozare i Potkozarja, nastupilo je 19 ženskih i muških ojkačkih grupa, a zboru kod manastira Moštanica prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović, te brojni drugi zvaničnici.

Predsjednik Dodik izjavio je da je manifestaciju "Veče ojkače" kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici posjećuje svake godine.

"Predivna je manifestacija ovdje kod manastira Moštanica, gdje se okupljaju ljudi, koji su rođeni u ovim krajevima, a žive negdje daleko, posvećena našem velikom vjerskom prazniku, uz tradicionalnu pjesmu ovog kraja – ojkaču", rekao je Dodik novinarima.

On je izjavio da je kod manastira Moštanica došao da zajedno sa narodom uveliča tu proslavu, te naglasio da želi da se narodno zborovanje i "Veče ojkače" održava svake godine i da okupi što više ljudi.

Manifestaciju "Veče ojkače Moštanica 2014" otvorio je načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, koji je istakao značaj očuvanja tradicije i kulture srpskog naroda.

"Ovaj mali dio tradicije srpskog naroda nastojimo i na ovaj način očuvati. Bitno je očuvati tradiciju i kulturu našeg naroda. Narod kojem uništite tradiciju i kulturu prestaje da postoji. Ovo je mali dopinos očuvanju srpskog naroda, a time i Republike Srpske", rekao je Zlojutro novinarima.

On je naveo da je "Veče ojkače" nastalo iz naroda, jer se u Potkozarju "ojkača pjevala i puno prije manifestacije, razglasa i bine", te dodao da je opština Kozarska Dubica kao organizator manifestacije, prije osamnaest godine nastavila tu tradiciju.

U okviru narodnog zbora kod manastira Moštanica, Srpska demokratska stranka proslavila je večeras sa više od 1.000 članova i simpatizera 24 godine postojanja te stranke u Kozarskoj Dubici.

Skupu je prisustvovao predsjednik SDS-a Mladen Bosić, potpredsjendik te stranke Ognjen Tadić i drugi stranački funkcioneri.

Druženje sa svojim članovima organizovao je i Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije