Društvo

Vlada dala zeleno svjetlo za uvođenje grijanja na biomasu

Vlada dala zeleno svjetlo za uvođenje grijanja na biomasu
Vlada dala zeleno svjetlo za uvođenje grijanja na biomasu

PRIJEDOR - Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o pripremi Projekta centralnog grijanja Prijedor.

"Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ namjerava da prijedorskoj 'Toplani' odobri sedam miliona evra kredita za rekonstrukciju kotlovnice uz sufinansiranje grant sredstvima od dva miliona evra", rečeno je u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Kreditna sredstva bi se koristila za izgradnju nove kotlovnice na biomasu za daljinsko grijanje, a sredstva granta bi se koristila za finansiranje mjera za kontrolu potrošnje toplote na strani potrošača.

"Zajmoprimac će, u slučaju da se kotlovi na biomasu nabave po nižoj cijeni od procjene koju je izvršio konsultant, tražiti realokaciju sredstava, odnosno iskoristiti ih za nabavku opreme za kogeneraciju. U toku je i mobilizacija znatnih sredstava besplatne tehničke pomoći za podršku u implementaciji svih aspekata projekta", navodi iz Ministarstva.

Vlada Republike Srpske prihvata inicijativu za pregovore između predstavnika EBRD i BiH u vezi sa izdavanjem garancije po kreditu prijedorske "Toplane" u iznosu od 7 miliona evra.

Rok otplate je 15 godina, uključujući grejs period na otplatu glavnice do tri godine od dana potpisivanja ugovora o zajmu. Zajam se otplaćuje u 24 jednake polugodišnje rate, s tim da je prvi datum otplate zajma 31. januar 2018. godine. Datum plaćanja kamate je, takođe, polugodišnji i plaća se svake godine.

Pregovarački tim Vlade Republike Srpske čine predstavnici ministarstava finansija i za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije