Društvo

Voda zagađena u 15 odsto vodovoda

Voda zagađena u 15 odsto vodovoda
Voda zagađena u 15 odsto vodovoda

BANJALUKA, DOBOJ - U čak 15 odsto centralnih vodovoda voda koja se koristi za piće zagađena je bakterijama kao što su streptokoka, ešerihija koli i druge bakterije fekalnog porijekla, utvrdio je u toku prošle godine Institut za javno zdravstvo RS.

Dr Vesna Rudić-Grujić, načelnik Službe higijene u Institutu za javno zdravstvo RS, naglasila je da je najveći procenat neispravne vode zabilježen u poplavljenim područjima.

"U 2014. godini u Institutu za javno zdravstvo RS analizirano je ukupno 9.980 uzoraka svih voda, uključujući i površinske i otpadne vode, kao i vode za piće. Od tog broja, procenat neispravnih uzoraka vode samo kod centralnih vodovoda kretao se od tri do 15 odsto, zavisno od regiona u kojem je vršeno uzorkovanje", navela je Rudić-Grujićeva.

Ona je navela da se znatniji broj neispravnih uzoraka odnosi na mikrobiološku neispravnost i najviše neispravnih uzoraka bilo je u poplavljenim područjima.

"Kada su u pitanju najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti, najčešće se radi o prisustvu koliformnih bakterija, i to ešerihije koli, streptokoke fekalnog porijekla, zatim pripadnici rodova enterobakterija i Klebsiella", navela je Rudić-Grujićeva.

Ona je dodala da, kada je u pitanju fizičko-hemijska neispravnost, najčešće su bili zastupljeni povećana mutnoća i boja, povećan sadržaj organske materije, zatim nitrita i amonijaka.

"Snabdijevanje stanovništva higijenski ispravnom vodom za piće jedan je od osnovnih preduslova dobrog zdravlja. Svjetska zdravstvena organizacija je u pokazatelje zdravstvenog stanja stanovništva jedne zemlje uvrstila način vodosnabdijevanja i kvalitet vode za piće, ističući njenu ulogu u zaštiti i unapređenju zdravlja", naglasila je ona.

Analiza vode koju u poplavljenim područjima sprovodi Agencija za bezbjednost hrane BiH pokazala je da u opštinama Petrovo, Doboj, Šamac, Maglaj i Brčko ona sadrži teške i otrovne metale kao što su olovo, arsen i živa u količinama većim od dozvoljenih.

Mladen Vulić, tehnički direktor u "Vodovodu" u Doboju, kazao je da su sve analize vode koje su oni radili već nekoliko puta pokazale da je voda potpuno ispravna.

"Mi smo odmah poslije poplava, kao i nakon ove priče u medijima, poslali vodu na superanalizu u Beograd i svi uzorci su bili ispravni", kazao je Vulić.

Bojan Marjanović, direktor preduzeća "Voda Petrovo", tvrdi da su dodatne analize koje su radili pokazale da je voda potpuno ispravna i da uopšte nema žive, ali da je još nisu pustili u upotrebu jer čekaju odluku nadležne inspekcije.

"Građani se individualno snalaze za vodu, mi u Petrovu imamo još vodovoda, pa se svako snalazi kako uspije", istakao je Marjanović.

Dijareja i povraćanje

Fekalne koliformne bakterije i ešerihija koli su bakterije čije prisustvo ukazuje na to da voda može biti zagađena ljudskim ili životinjskim otpadom.

Koliformne bakterije se izlučuju fekalijama i dospijevaju u otpadne vode.

Pijenje vode zagađene ovim bakterijama može da izazove stomačne probleme, dijareju, povraćanje, grčeve u stomaku, zatim infekcije urinarnog trakta kao i meningitis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije