Društvo

Za dva mjeseca 12.921 oboljeli

Za dva mjeseca 12.921 oboljeli
Za dva mjeseca 12.921 oboljeli

BANJALUKA - U Republici Srpskoj bilježi se nizak nivo aktivnosti virusa gripa, ali je u posljednja dva mjeseca prijavljeno 9.592 oboljelih od akutne respiratorne infekcije, te 3.329 slučajeva oboljenja sličnih grupu, potvrđeno je danas iz Instituta za javno zdravstvo RS (IZJZ RS).

U toj instituticiji kažu da se grip u RS još javlja sporadično, ali i upozoravaju da takvo stanje neće ostati još dugo.

"Epidemija gripa u RS i zemljama u okruženju se skoro svake godine registruje krajem januara i početkom februara, sa najvećim brojem oboljelih u februaru, te traje do kraja marta, pa se i ove godine očekuje slična aktivnost virusa influence", upozorava Nina Rodić-Vukmir, specijalista epidemiolog u IZJZ RS.

S obzirom na to da ulazimo u period epidemijskog javljanja gripa, čemu doprinosi duži boravak u zatvorenom prostoru i nastavak školske godine, neophodno je pridržavati se preporuka i primjenjivati mjere prevencije. Najefikasnija zaštita su vakcine, kojih ima dovoljno i za koje nije kasno.

"Građani se i dalje mogu vakcinisati protiv gripa, jer smo tek na početku sezone gripa, koja će trajati dva do tri mjeseca, a za razvoj zaštite nakon vakcine potrebno je oko dvije nedjelje. IZJZ RS raspolaže dovoljnom količinom vakcine protiv gripa", ističu u toj ustanovi.

Ako već imate povišenu temperaturu, groznicu i slične simptome, za prevenciju je kasno, ali nije za mjere koje će vam pomoći da brzo ozdravite.

"Grip traje u prosjeku oko nedjelju dana i osnovni način liječenja je mirovanje, pravilna ishrana i unos dovoljne količine tečnosti. Na ovaj način se sprečava i mogućnost da inficiramo osobe u okolini. Ukoliko se simptomi ne povlače, potrebno je javiti se ljekaru", podvlači Rodić-Vukmirova.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ranije je saopšteno da su zabilježena tri slučaja infekcije virusom gripa A (H1N1), koji je 2009. godine definisan kao svinjski grip, a u zdravstvenim ustanovama širom zemlje ističu da ne bilježe značajno povećan broj pacijenata.

No, ipak se svima savjetuje oprez, jer treba imati u vidu da svake godine u svijetu zbog komplikacija usljed gripa umre oko pola miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije