Društvo

Za godinu dana rođene tek dvije bebe

Za godinu dana rođene tek dvije bebe
Za godinu dana rođene tek dvije bebe

BIJELJINA - U šest opština u Republici Srpskoj u toku čitave prošle godine rođen je po jednocifren broj beba, pa su, na primjer, u Istočnom Kupresu u toku čitave godine rođene tek dvije bebe.

Ove zabrinjavajuće podatke iznijeli su u Javnom fondu za dječju zaštitu RS, prema kojima su, na primjer, u Istočnom Kupresu u toku čitave prošle godine rođene samo dvije bebe, a godinu ranije četiri.

"Zatim u Novom Goraždu rođene su četiri bebe, a prije toga 10. U opštini Jezero su 2014. rođene četiri bebe, a samo godinu ranije ova opština je imala 14 novorođenčadi", naveo je Momir Popić, direktor Fonda.

U Trnovu je prošle godine rođeno sedam beba, godinu ranije devet, dok je broj novorođenih u Kalinoviku devet, a godinu ranije 12.

Devet novorođenčadi ima i opština Istočni Stari grad, ali u ovoj lokalnoj zajednici to je povećanje u odnosu na godinu ranije, kada su rođene četiri bebe.

Popić je rekao da su ovo podaci dobijeni na osnovu podnesenih i ostvarenih zahtjeva za pravo na pomoć za opremu novorođenčeta u 2014. godini u 60 lokalnih centara za socijalni rad, ali da ti podaci nisu konačni jer ima još zahtjeva koji nisu obrađeni za decembar.

Kao ohrabrujuću, u Fondu izdvajaju činjenicu da se broj novorođenčadi povećao u opštinama Republike Srpske sa manjim brojem stanovnika kao što su Krupa na Uni, Kostajnica, Mrkonjić Grad, Šipovo, Bratunac, Han Pijesak, Istočno Novo Sarajevo, Sokolac i Ljubinje.

Najveći grad Republike Srpske Banjaluka prošle je godine postala bogatija za 1.824 bebe, slijedi Bijeljina sa 833 novorođenih, Prijedor sa 524, zatim Doboj sa 510 novorođenih u prošloj godini, Zvornik sa 339 i Trebinje u kojem je rođeno 239 beba.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je primjetno da svake godine žene sve više odlažu rađanje djece i da se starosna granica prilikom rađanja djece povećava.

"Ukupna prosječna starost majke pri rođenju djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku Eurostata, bila je 30 godina, dok je u Republici Srpskoj prosječna starost u 2013. godini bila 28 i po godina", naveli su u Zavodu.

Jovo Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece RS, kazao je da ga ne čudi podatak da žene sve kasnije rađaju i da će se to u narednom periodu još više odgađati.

"Teška ekonomska situacija, neimaština, nemogućnost zaposlenja i, samim tim, obezbjeđenje osnovnih životnih namirnica djeci i porodici su stvari koje koče rađanje djece i uništavaju natalitet u RS", kazao je Radovanović.

On je naveo da se zbog svega toga ljudi plaše da planiraju i proširuju porodicu dok ne obezbijede  osnovnu egzistenciju, posebno oni parovi koji nemaju riješeno stambeno pitanje i plaćaju stanarinu.

"Dok god nadležne institucije to ne shvate i ne preduzmu mjere koje će pomoći budućim roditeljima da riješe ove probleme, imaćemo sve starije roditelje i sve manji broj djece", naglasio je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije