Društvo

Za mjesec dana kaznili 1.000 vozača

Za mjesec dana kaznili 1.000 vozača
Za mjesec dana kaznili 1.000 vozača

BANJALUKA - Za samo mjesec dana kontrole policija je na putevima u RS zbog neposjedovanja zimske opreme kaznila oko 1.000 vozača.

Samo na teritoriji koju operativno pokriva CJB Bijeljina u okviru preventivno-represivne akcije "Bezbjednija vožnja u zimskim uslovima" izvršena je kontrola 753 vozača, od čega je kod 383 utvrđeno neposjedovanje odgovarajuće zimske opreme.

"Ukoliko vozila ne posjeduju odgovarajuću zimsku opremu i na taj način ometaju bezbjednost saobraćaja, biće primijenjena mjera isključenja vozila iz saobraćaja kao i novčana kazna za vozače od 40 KM", poručili su iz CJB Bijeljina.

Iz Udruženja za unapređenje saobraćaja RS smatraju da su visoke cijene guma i druge zimske opreme, kao i činjenica da još nije bilo snježnih padavina, razlozi zbog kojih veliki dio vozača nije nabavio ovu opremu.

"Zakoni se moraju poštovati, ali je objektivno gledano nabavka zimske opreme veliki udar na džepove građana. Da bi potpuno opremili automobil za zimu, vozači moraju izdvojiti i do 700 KM", kaže Milenko Jaćimović, predsjednik ovog udruženja.

On dodaje da se mnogi vozači nalaze u teškoj materijalnoj situaciji i da ih većina kupuje najjeftinije gume, "a o dodatnoj pripemi automobila za zimu, promjeni ulja, tečnosti za rashlađivanje i stakla, kupovini sve četiri gume mnogi i ne razmišljaju".

"Najjeftinije zimske gume kreću se oko 70 KM po komadu, a komplet gume od boljeg proizvođača i do nekoliko stotina KM. Iako je preporučeno da se kupe sve četiri  tzv. M+S gume, većina vozača kupi samo dvije pogonske", rekao nam je Marko Rokvić iz "Gumi centra" Zalužani.

Rokvić dodaje da je ove godine opala prodaja zimskih pneumatika, najviše zbog besparice, ali i zbog činjenice da su temperature visoke pa nema snijega i poledice na kolovozima.

"Neki naši vozači imaju ružnu naviku da uopšte i ne stavljaju zimske gume dok ne padne snijeg, a zbog toga mogu platiti kaznu", kaže Rokvić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije