Društvo

Za posao u Njemačkoj do 100 prijava dnevno

Za posao u Njemačkoj do 100 prijava dnevno
Za posao u Njemačkoj do 100 prijava dnevno

SARAJEVO, BANJALUKA - Nekoliko hiljada bh. građana zainteresovano je za posao njegovatelja u Njemačkoj iako mjesta ima samo za 500, a u posljednjih nekoliko mjeseci svakodnevno pristigne stotinak zahtjeva za ovaj posao.

Ovo je potvrdio Boris Pupić, portparol Agencije za rad i zapošljavenje BiH, dodajući da se zainteresovani svakodnevno javljaju i da je evidentno da postoji veliko interesovanje za ovaj posao.

Prema njegovim riječima, zainteresovani su čak i oni koji imaju stalno zaposlenje u BiH.

Ovih dana bi trebalo da bude raspisan javni poziv za medicinske tehničare iz naše zemlje, koji bi radili u Njemačkoj za platu od 1.500 do 2.000 evra.

Pupić je kazao da bi ovim ugovorom, čije potpisivanje se očekuje svakog dana, posao u Njemačkoj našlo oko 500 ljudi.

Abud Sarić, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, istakao je da je siguran da će na hiljade medicinskih radnika pokušati da dobiju posao u Njemačkoj.

"Svako normalan bi želio pobjeći odavde, posebno pod ovakvim uslovima, koji podrazumijevaju platu između 1.500 i 2.000 eura, plus ostali uslovi kao što su redovne plate, osiguranje, smještaj, hrana i plaćeni prekovremeni sati", istakao je Sarić.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, kazao je da će jedan veliki broj medicinara, posebno nezaposlenih, napustiti BiH i otići na rad u Njemačku.

"Iako ni tamo nije sve sjajno, bar tako pokazuju neka iskustva naših radnika koji su tako bili, ipak će jedan broj, posebno mladih, otići bar da pokuša nešto zaraditi", smatra Granulić.

U školi stranih jezika "Marco Polo" u Banjaluci kažu da je ove godine posebno poraslo interesovanje za učenje njemačkog jezika, a kao razlog navode se upravo šanse za zaposlenje.

"Za engleski je ove godine nešto manje interesovanje, ali je činjenica da je to jezik koji je uvijek popularan jer je postao opšta potreba", kazali su u školi "Marco Polo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije