Društvo

Za rekordere traže nacionalnu penziju

Za rekordere traže nacionalnu penziju
Za rekordere traže nacionalnu penziju

BANJALUKA - Crveni krst RS u narednim danima podnijeće zvaničnu inicijativu i apel nadležnima, kojim će zatražiti da se prošire povlastice dobrovoljnim davaocima krvi, a jedna od zamisli je da se onima koji su dragocjenu tečnost dali 200 ili 250 puta omogući nacionalna penzija.

Cilj je, takođe, i da porodice dobrovoljnih davalaca krvi budu oslobođene plaćanja participacije pri liječenju. Na ovaj postupak odlučili su se, kako kažu iz Crvenog krsta RS, zbog nebrige o ovoj grupaciji ljudi.

Kada je riječ o inicijativi da se ljudima sa više od 200 ili 250 davanja krvi omogući nacionalna penzija, u Crvenom krstu RS kažu da je riječ o rekorderima, koji takvu penziju zaslužuju.

"To su ljudi koji su rekoderi. Pritom su sve radili besplatno i u korist drugih tako da, da im je svaki put za njihovu hunamost dato po samo 200 KM, na neki način imali bi doživotnu penziju. Upravo zato jer su svi davaoci radili iz čiste humanosti, treba se pobrinuti za njih i omogućiti im ovako nešto", kaže Đoko Mihajlović, generalni sekretar Crvenog krsta RS.

Dodao je da će s apelima ići prema Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, te Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Mihajlović je dodao da je važno da davaocima poslije 60. godine i prestanka davanja krvi omogućimo da zadrže prava koja su imali dok su bili aktivni.

Žiko Todorović, iz Bijeljine, dugodišnji dobrovljni davalac krvi, kaže da pozdravlja takve inicijative, te da, što se njega tiče, "nema para kojim neko može kupiti krv".

"Dok sam bio mlađi davao sam krv na četiri različite knjižice za davaoce, godinama se sakupilo i više od 230 davanja. I sada znam po tri puta mjesečno dati krv kada je takva situacija da je nekome hitno", priča Todorović.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS kazali su da će razmotriti svaku inicijativu koja se odnosi na zakonske i podzakonske akte koji su u resornoj nadležnosti ovog ministarstva. Ali, što se tiče nacionalnih penzija, iz tog ministarstva kažu da ih Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne poznaje.

"U prethodnim godinama uloženo je mnogo truda nadležnih institucija da se status davalaca krvi u RS poboljša, a kao rezultat imamo povećanje broja prikupljenih jedinica krvi svake godine, kao i povećanje broja dobrovoljnih davalaca", saopštili su iz ovog ministarstva.

Nataša Aleksić, službenik za odnose s javnošću u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, rekla je da to ministarstvo smatra da su navedene inicijative dobre, ali da se mogu razmatrati tek kada se poboljša finansijska situacija u oblasti zdravstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije