Društvo

Za vodosnabdijevanje 22,5 miliona evra

Za vodosnabdijevanje 22,5 miliona evra
Za vodosnabdijevanje 22,5 miliona evra

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i predstavnici Švajcarske i NJemačke potpisali su sporazum o provođenju Programa vodosnabdijevanja i otpadnih voda u BiH vrijedan 22,5 miliona evra.

U ime Vlade Švajcarske, sporazum je potpisao ambasador Švajcarske u BiH Hajnrih Majrer, dok je predstavnik NJemačke razvojne banke KFV /KfW/ Stefan Lojdersdorf potpisnik sporazuma u ime Vlade NJemačke.

Program će se fokusirati na revitalizaciju i nadogradnju sistema vodosnabdijevanja i otpadnih voda u opštinama Zenica i Tuzla čime će se poboljšati uslovi života za više od 200.000 ljudi, saopšteno je iz Ambasade Švajcarske u BiH.

Finansijska sredstva biće obezbijeđena donacijama vlada Švajcarske i Njemačke i kreditom njemačke Vlade putem razvojne banke KFV.

Vlada Švajcarske će putem Saveznog sekretarijata za ekonomske poslove u naredne tri godine donirati 10 miliona evra za uspostavljanje pouzdanog i efikasnog vodosnabdijevanja, dok će Vlada Njemačke za tehničku podršku programu donirati 1,5 miliona evra. 

Osim donacija, Vlada Njemačke je obezbijedila i kredit od 11 miliona evra koji će biti implementiran putem NJemačke razvojne banke KFV. 

Program će biti proveden od 2015. do 2017. godine na osnovu studije izvodljivosti koju je izradio konzorcijum stručnjaka iz BiH i Njemačke. 

Njegovim provođenjem omogućiće se uključenost 17.000 novih korisnika u sistem vodosnabdijevanja u Zenici i Tuzli, a dodatnih 9.000 stanovnika Zenice biće priključeno na sistem odvoda otpadnih voda.

U saopštenju se navodi da će poboljšanje sistema vodosnabdijevanja i kvalitete voda u potpunosti biti u skladu sa Zakonom o kvalitetu vode za piće Federacije BiH.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije