Društvo

Zalihe krvi ubrzano nestaju

Zalihe krvi ubrzano nestaju
Zalihe krvi ubrzano nestaju

SARAJEVO, BANJALUKA - Transfuzioni centri u BiH pozvali su sve zdrave i sposobne građane da dođu i daju krv, jer je dragocjene tečnosti na zalihama sve manje.

Najveći problem imaju u Federaciji BiH, dok je situacija nešto bolja na području Republike Srpske i Brčko distrikta, ali daleko od relaksirajuće.

"I pored povećane potrošnje stanje je zadovoljavajuće. Međutim, pored uzimanja krvi na terenu i u ustanovi dobrim dijelom krv se uzima i od porodičnih davalaca", rečeno nam je u Zdravstvenom centru u Brčkom.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske kažu kako se zalihe krvi svakog ljeta smanjuju jer je teže organizovati akcije prikupljanja, zbog činjenice da su davaoci uglavnom na odmoru. Sa druge strane, potrošnja se povećava jer su i češće saobraćajne nesreće.

"Pozivamo sve zdrave građane starosne dobi od 18 do 65 godina da dođu u najbližu transfuziološku službu da dobrovoljno daju krv, ukoliko su u mogućnosti", rekla je Gordana Guzijan, direktor Zavoda.

Ona je zahvalila svim davaocima koji su pomogli kako bi ljeto prošlo bez većih problema po ovom pitanju.

Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH potrebna je krv svih krvnih grupa, a trenutno je najizraženiji deficit A+ i 0+.

"Rezerve krvi se smanjuju, jer se dnevno u Zavodu i na terenu prikupi znatno manje jedinica krvi nego što je neophodno za zbrinjavanje pacijenata u bolnicama", poručuju oni.

Veći broj doza je potreban za zbrinjavanje povrijeđenih, obavljanje redovnih operativnih zahvata, liječenje anemija, karcinoma i drugih stanja koja zahtijevaju terapiju krvnim komponentama, kažu u Zavodu.

Krv je potrebna kako bi se spriječilo odlaganje operativnih zahvata i omogućilo pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija krvi neophodna za liječenje i oporavak.

Građani mogu da ju daju u prostorijama Zavoda u Ulici Čekaluša u Sarajevu svakog dana od 7.30 do 19 sati, a subotom od 7.30 do 15 sati. Prevoz za davaoce po potrebi je obezbijeđen.

Koliko je krv dragocjena, može se vidjeti najbolje u susjednoj Srbiji, koja je u tolikom problemu i deficitu da je sve realnije odlaganje operacija.

Zalihe koje Institut za transfuziju krvi u Srbiji ima dovoljne su samo da pokriju potrebe bolnica za dan do dan i po.

Ko može dati krv?

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba, muškog i ženskog pola, u starosnoj dobi od 18 do 65 godina. Krv ne treba da daju osobe koje trenutno primaju terapiju ili imaju akutnu ili hroničnu bolest. Muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije