Društvo

Zbog jačanja mišića pojeo tri audija

Zbog jačanja mišića pojeo tri audija
Zbog jačanja mišića pojeo tri audija

Većina tinejdžera na pomen imena Arnolda Švarcenegera, Silvestera Stalonea, Žan-Kloda van Dama i drugih glumaca koji su se proslavili glumeći u akcionim filmovima poželjela bi da bude kao oni. Te filmske zvijezde su mišićima, a ne samo glumom, došle do slave. Mnogi rješenje vide u bodi-bildingu, koji u posljednje vrijeme zaživljava i u RS, ali i dalje je na nivou amaterstva i entuzijazma ljudi koji gaje kulturu i ljepotu ljudskog tijela.

Banjalučanin Nikola Zrnić (30) jedan je od rijetkih takmičara u Banjaluci i apsolutni je šampion RS u amaterskom bodi-bildingu. Ovim sportom se bavi od 1997. godine, kada je sa još dva prijatelja krenuo u teretanu. Zaljubio se u bodi-bilding, vjerno trenirao i danas je trener. Školu za nutricionistu je završio 2001. godine.

Mnogi bodi-bilding definišu kao kulturu, ljepotu i zdravlje tijela koje se može postići pravilnom ishranom i vježbanjem u teretani. To je pokazivanje i poziranje tijelom, ali prije toga je potrebno proliti mnogo znoja i pojesti mnogo hrane da bi se dobili mišići kojima se takmičari međusobno takmiče.

Za većinu bodi-bildera u RS problem predstavlja finansiranje ovog sporta. Sve je prepušteno, kako tvrde, vlastitim izvorima finansiranja i malobrojnim sponzorima, koji uglavnom dolaze iz inostranstva.

"Nakon sedam osvojenih titula u bodi-bildingu na amaterskium prvenstvima RS od 2000. godine, učestvovao sam i na Prvenstvu svijeta 2004. godine i osvojio odlično osmo mjesto. Tek tada se javila jedna kompanija iz Njemačke koja mi je sponzor u supermentima koji se koriste kako bi se postigao još bolji rezultat", priča bodi-bilder Nikola Zrnić.

Za vrhunski rezultat neophodno je uložiti mnogo sredstava, vremena i truda. Kako nam je rekao naš sagovornik, do sada je tokom priprema "pojeo" tri nova audija.

"Sport je skup i mora se voditi računa o ishrani. Dnevno u intervalima jedem šest obroka, za šta je potrebno 20 do 25 KM. To je za naše uslove mnogo, ali ko hoće uspjeh, mora da bude spreman na to", kaže Zrnić.

Steroidi i dopingovanje

Da bi se postigao željeni rezultat, neophodno je dnevno provesti najmanje sat vremena u teretani i vrijedno vježbati na spravama prema upustvima trenera.

Od svoje 15 godine Banjalučanin Teofik Jusufagić (54), poznat kao Tefa, bavi se sportom. Odabrao je da se bavi bodi-bildingom.

Gotovo tri decenije ovaj Banjalučanin bavi se bodi-bildingom, a danas je trener i vlasnik Fitness centra "Tefa fit", koji se nalazi na "Banjalučkom velesajmu".

"Poslije sam uvidio da se nivo Arnolda Švarcenegera bez steroida ne može postići. Uvijek sam se bavio ljepotom ljudskog tijela i zdravljem koje je za mene od velikog značaja. Međutim, veliki sam pobornik prirodnog bodi-bildinga, jer je poznato da postoji i druga strana ovog sporta, gdje se koriste nedozvoljena sredsta kao što su steroidi", priča Tefa.

Za uspjeh u bodi-bildingu neophodna su tri faktora: vježba, ishrana i odmor. Prema riječima naših sagovornika, veoma je važno znati stručno i pravilno vježbati, a za to su zaduženi treneri koji, pored stručnog programa rada, moraju poznavati i anatomiju ljudskog tijela.

"Svaka konstitucija tijela zahtijeva drugačiji tip vježbi. Međutim, veoma je bitno da se održi simetrija mišića tako da, na primjer, tricepsi ne bi smjeli biti veći od leđnih mišića. Neophodno je imati znanje, jer ljudsko tijelo ima više od 600 mišića", objašnjava Tefa.

Nije tajna da veliki broj biodi-bildera, kako bi postigli bolji rezultat, uz vježbe koriste i razne suplemente.

Nikola Zrnić ne krije da koristi suplemente koje dobija od njemačkog sponzora, koji je njegov trud i rad prepoznao prije četiri godine.

"Veoma je bitno koliko se čega koristi, jer se mora voditi računa i na prvo mjesto staviti zdravlje. Ja koristim dopuštena sredstava kao što su proteini, aminokiseline, kreativi i vitaminsko-mineralni dodaci. Međutim, postoje i nedopuštena doping sredstva zabranjena od MOK-a kao što su steroidi i anabolički hormoni", pojasnio je Zrnić.

Tefa kaže da je on lično oduvijek gajio prirodni bodi-bilding. U Njemačkoj je pohađao fitness školu, a profesionalno se bavio bodi-bildingom i za to vrijeme nekoliko puta nastupio je kao takmičar u drugoj klasi po težini. Osvojio je peto mjesto, što je, s obzirom da je "prirodnjak", prema njegovim riječima, bio izvanredan rezultat.

Pravilna ishrana, brojni obroci

"Bez ikakvih sredstava koja nisu dozvoljena tj. bez dopinga, samo na bazi pravilne ishrane i vježbanja te sportskih suplemenata, ja sam uspio osvojiti to peto mjesto. Vjerujem da je bez dopinga nemoguće doći na prva tri mjesta", smatra Tefa.

Ono bez čega se ne može stvoriti mišićna masa, ako se bodi-bilder hrani na prirodnoj bazi, su bjelančevine i ugljeni hidrati. Prema riječima Tefe, pravilni obroci su veoma bitni.

"Ukoliko čovjek hoće profesionalno da se bavi bodi-bildingom i da izgleda dobro, potrebno je da ima najmanje od četiri do osam obroka.

"U vrhuncu svoje karijere jeo sam osam obroka, danas jedem između četiri i šest obroka, ali planiram da se vratim na maksimalan broj obroka", navodi Tefa.

Uz integralni hljeb, obrok treba da sadrži ćuretinu, piletinu i to strogo bijelo meso, ribu i biftek. Koža ne dolazi u obzir zbog količine masti koja je nedopustiva u bodi-bildingu. Takođe, obrok treba da sadrži i velike količine salate kao i voće i povrće.

Za kvalitetnu i pravilnu ishranu u organizam je, pored bjelančevina i ugljenih hidrata, potrebno unositi i vitamine koji su veoma važni za održavanja zdravlja organizma.

Žene manje zanimaju mišići

Da je bodi-bilding kod nas još muški sport pokazuje primjer nekoliko fitnes centara u Banjaluci, u kojima nema djevojaka koji se bave bodi-bildingom.

"Zainteresovanost žena za fitnes je skoro kao i muškaraca, ali skoro sve dolaze sa željom da zategnu svoje tijelo. Nemamo zainteresovanost za ženski bodi-bilding. Mislim da u tom sportu mora postojati granica. Žensko tijelo mora biti ženstveno, ali ne i nabildovano. Međutim, u većim centrima, poput Beograda i Zagreba, ima djevojaka koje se bave bodi-bildingom, ali kod nas to još nije zabilježeno", ističe Tefa.

Kaže da je poznavao nekoliko djevojaka koje su se aktivno bavile ovim sportom, ali su ubrzo otišle u Beograd ili u zemlje zapadne Evrope kako bi postizale bolje rezultate.

Bodi-bilderskim stopama Tefe krenuo je i njegov sin, dvadesetčetvorogodišnji Diamel. Već sedam godina bavi se bodi-bildingom. Iako je spreman, ne može da izađe na takmičenje pošto to nije organizovano u BiH.

"Bavio sam se osam godina fudbalom, ali sam nakon toga shvatio da je bodi-bilding pravi sport za mene. U početku mi je uzor bio otac, ali poslije sam se zaljubio u taj sport. To je sport gdje čovjek sam sebi određuje koliko će raditi", kaže Diamel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije