Društvo

Zemlja u Potkozarju ne miruje

Zemlja u Potkozarju ne miruje
Zemlja u Potkozarju ne miruje

Zemlja u Potkozarju ni danas ne miruje. Klizišta prijete sve većem broju domaćinstava pa tako i onom Radeta Kamenka u Crnoj Dolini kome je gradska komisija zabranila boravak u vlastitoj vikendici.

I to ne bez razloga. Kuća puca na sve strane a veranda se već odvojila od objekta za nekih 15-ak centimetara. On je u nevjerici ali ne vidi rješenje. Zemlja, kaže, nosi sve pred sobom a on već računa za koliko bi mogao da ostane bez vikendice.

“Što se tiče zemlje rješenja nema. Vidite da nema teoretske šanse da to može da se sanira. A objekat, pravo da vam kažem, nisam građevinac ali mislim da je, barem po ovom kretanju, nagibu, pucanju zidova, da je to 10-15 dana, sve zavisi koliko padavina bude”, kaže Kamenko.

Prognoze mu ne idu na ruku ali Rade ne odustaje od kuće i okućnice. Priča da će se boriti sa klizištem koliko bude mogao. Zabio je i nekoliko potpornih stubova po dvorištu u nadi da će, koliko-toliko, uspjeti da uspori kretanje tla. Iz nadležne gradske komisije obišli su ga prije nekoliko dana. Osim savjeta da se kloni boravka u kući, nisu puno pomogli. Za sve one koji se bore sa klizištem nemaju ohrabrujuće vijesti.

“Problem se može riješiti samo, i jedino, da se obezbjede materijal i sredstva da se ti objekti dislociraju u zonama gdje nema klizišta. Mi smo, sa mnogim donatorima razgovarali ali niko ne želi da prihvati rizik rekonstrukcije kuće u samoj zoni klizišta”, kaže Stanko Marković, koordinator projekata infrastrukture u Gradskoj upravi, javio je ATV.

Klizišta su se aktivirala i na lijevoj obali Sane. I tamo pucaju zidovi a kuće se, svakim danom, sve više pomjeraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije