Društvo

Zeničani i Sarajlije guše se u smogu

Zeničani i Sarajlije guše se u smogu
Zeničani i Sarajlije guše se u smogu

BANJALUKA, ZENICA, SARAJEVO - Građani Zenice i Sarajeva se posljednjih dana guše u smogu, a koncentracija sumpor-dioksida je i do dva i po puta veća od dozvoljene.

U Zenici je u nedjelju koncentracija sumpor-dioksida bila i preko 1.000 mikrograma po metru kubnom, a zagađenje već postaje alarmantno kada se zabilježi vrijednost od 500 mikrograma u toku tri časa, u jednom danu. "Nije se moglo proglasiti stanje uzbune jer veb-portal za mjerenje zagađenosti vazduha nije u funkciji", potvrdio nam je Samir Lemeš, predsjednik Eko-foruma Zenica. U prvih šest mjeseci ove godine koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu bila je čak 170 dana iznad dozvoljene granice, upozoravaju iz Eko-pokreta. Iz ovog udruženja dodaju i da će insistirati da se javno objavi registar zagađivača te da će oni morati biti "disciplinovani".

"Građani u Zenici su ogorčeni, izgubili su povjerenje u organe vlasti, traže proteste i svakodnevno nam se žale na zagađenost vazduha. Jedino nam još preostaje da se obratimo sudovima i iskoristimo ono što nam je zakonom dozvoljeno", smatra Lemeš.

I u Sarajevu se sa dolaskom hladnijih dana povećava koncentracija sumpor-dioksida, smoga i guste magle. Zbog masovnog isključivanja sa gradske toplane građani prelaze na ugalj i to je jedan od faktora koji povećavaju zagađenje u Sarajevu, rekla nam je Nermina Tipura-Dervišić iz Centra za okolišno održiv razvoj. Ona je dodala i da meteorološke prilike i geografski položaj utiču na pojavu guste magle i smoga posljednjih dana u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije