Društvo

Zimu dočekuju u zgradama koje prokišnjavaju

Zimu dočekuju u zgradama  koje prokišnjavaju
Zimu dočekuju u zgradama koje prokišnjavaju

PRIJEDOR - Izbjegla i raseljena lica smještena u Ljubiji, kod Prijedora, u zgradama koje je izgradilo preduzeće Rudnici željezne rude Ljubija, ogorčeni su jer kažu da zimu dočekuju u objektima koji prokišnjavaju.

"Izbjeglica sam iz Sanice, kod Ključa, imam 82 godine i pritom sam srčani bolesnik. Sa suprugom noćima moram da skupljam vodu po starim i oronulim prostorijama u koje su me smjestili. Ne znam ni kome da se obratim jer svi govore da mi ne mogu pomoći", kaže stanar jedne od zgrada, te ističe da ga posebno brine to što će u tom objektu morati da dočeka predstojeće zimske mjesece.

Prema riječima Bože Grbića, direktora Rudnika željezne rude Ljubija, te zgrade su građene od 1946. godine pa sve do pred sam rat.

"Riječ je o oko 30 zgrada, a vjerovatno ih više prokišnjava. Etažni vlasnici zgrada bi trebalo da o tome vode brigu, a kada je riječ o onim stanovima gdje su raseljena lica, brigu treba da vodi resorno ministarstvo. Te zgrade je Ljubija izgradila i one su postale državna svojina, koje se privatizuju, a mi ih samo servisiramo u postupku privatizacije", pojasnio je Grbić.

U Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS potvrdili su takođe da su upoznati sa stanjem u zgradama u kojima borave raseljena i izbjegla lica.

"Ukupno, u svim zgradama koje su bile u vlasništvu Rudnika željezne rude Ljubija, a kojima raspolaže Ministarstvo, trenutno boravi 41 takva porodica", navode u tom ministarstvu.

Ipak, kada je riječ o rješavanju problema prokišnjavanja, u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS kažu da, u skladu sa važećim zakonskim propisima, nemaju nadležnost ni obavezu da vrše održavanje ovih zgrada.

"Po donošenju Zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo Ministarstvo je, u skladu s ovim zakonom, pristupilo vraćanju stanova nosiocima prava raspolaganja, koji su podnijeli zahtjev za povrat. Određen broj takvih stanova u RS je vraćen nosiocima prava raspolaganja u skladu sa tim zakonom", kažu u Ministarstvu.

Kako dodaju, za stanove, čiji je raniji nosilac prava raspolaganja bio Rudnik željezne rude Ljubija, vodi se sudski spor jer je Ministarstvo, na osnovu odluke Vrhovnog suda RS, odbilo zahtjev Rudnika za povrat.

"Po okončanju sudskog postupka Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS će predmetne stanove staviti na raspolaganje onom pravnom subjektu koji dobije sudski spor, a tada će i obaveza održavanja stanova biti u nadležnosti vlasnika tih stanova", naveli su u tom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije