Društvo

"Zmijanjski vez" gostuje u Sloveniji

"Zmijanjski vez" gostuje u Sloveniji
"Zmijanjski vez" gostuje u Sloveniji

BANJALUKA - Među najznačajnijim aktivnostima Muzeja Republike Srpske u ovoj godini biće izložba "Zmijanjskog veza" iz fundusa ove ustanove, gostovanje izložbe "Kameni svijet ledenog doba" u Sloveniji, te izložba "70 godina od oslobođenja Banjaluke", izjavila je direktor ove ustanove Nada Puvačić.

Puvačićeva je, predstavljajući program rada Muzeja za ovu godinu, rekla da je budžetom za programske aktivnosti predviđeno 95.000 KM i da bi u ovom periodu trebalo da bude otvorena i muzejska suvenirnica.

"Želimo da u aprilu i maju, kada u Muzej ulazi najviše posjetilaca, imamo suvenirnicu koja će biti na visokom nivou sa motivima `Zmijanjskog veza", rekla je Puvačićeva.

Govoreći o finansiranju rada, Puvačićeva je navela da će budžet pokriti sve planirane izložbe, gostovanja i tradicionalne manifestacije, ali da će se Muzej, osim Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, obraćati i drugim institucijama.

"Trudićemo se da radimo što racionalnije, sa što više ušteda, a u maju ćemo aplicirati za grant Ministarstvu civilnih poslova BiH za `Zmijanjski vez` sa maksimalnim iznosom od 20.000 do 30.000 KM", rekla je Puvačićeva.

Ona je dodala da svi kustosi Muzeja imaju dovoljno jake reference da na tržištu mogu da ponude izložbe pokroviteljima, sponzorima i donatorima.

Prema njenim riječima, Muzej je u prethodnoj godini radio u izuzetno teškim finansijskim uslovima, ali je uprkos tome imao produktivan rad, a taj period obilježilo je upisivanje "Zmijanjskog veza" na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESKO-a 26. novembra.

"U prošloj godini imali smo 10 do 12 planiranih manifestacija, a održali 22", rekla je Puvačićeva.

Muzejski savjetnik Vladimir Đukanović rekao je da će izložba "Zmijanjski vez" iz fundusa Muzeja, autora Danijele Đukanović, biti otvorena početkom maja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pod pokroviteljstvom predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića.

"Osim Narodne skupštine, planirano je da ova izložba obiđe još neke gradove u BiH i Evropi, a pozvani smo i da predstavimo izložbu i u Pomorskom muzeju Istre u oktobru i Etnografskom muzeju u LJubljani naredne godine", rekao je Đukanović.

On je dodao da će u vezi sa "Zmijanjskim vezom" biti organizovane i različite radionice za djecu, dok bi u osnovnoj školi na Sitnici trebalo da se pokrene centralna škola "Zmijanjskog veza".

"Osim ovih vidova promocije, planiramo da u suvenirnici, koja će se otvoriti ove godine, osmislimo suvenire na kojima će biti prikazani motivi veza", rekao je Đukanović.

Kustos-istoričar Milenko Đorđević rekao je da će na izložba "Banjaluka i okolina u Drugom svjetskom ratu", koja se otvara 20. aprila, biti prikazani dokumenti, fotografije, vojna oprema, karte vojnih operacija, oružje i štampa iz ovog perioda istorije grada.

Kustos biolog Nataša Kovačević rekla je da će Prirodnjačko odjeljenje Muzeja otvoriti izložbu "Između lijeka i otrova" 27. marta na kojoj će biti prikazane 64 ljekovite i otrovne biljne vrste iz zbirke Opšteg herbarijuma bilja Republike Srpske.

"Izložba je rezultat dvogodišnjeg prikupljanja materijala i obrade građe, a posjetioci će se upotrebom i posljedicama upoznati putem herbarskog materijala, fotografija i popratnog teksta", rekla je Kovačevićeva, dodajući da će izložba sadržavati i ambijentalnu sredinu i posuđe za pripremu biljaka.

Kustos arheolog Ivana Pandžić rekla je da će izložba "Kameni svijet ledenog doba" biti otvorena u Kopru od 5. marta do 18. maja, dok će tokom manifestacije "Noć muzeja" u Banjaluci biti upriličena i manja izložba Regionalnog muzeja iz Kopra.

"Izložba će gostovati na osnovu projekta bilateralnih veza BiH i Slovenije 'Kulturno-istorijski kontakt BiH sa mediteranskim, centralnoevropskim i balkanskim prostorima' koji su potpisali Filozofski fakultet Univerziteta u Banjaluci i Fakultet za humanističke nauke Univerziteta u Kopru", rekla je Pandžićeva, navodeći da su Filozofski fakultet i Muzej potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Viši kustos istoričar Janko Vračar rekao je da u izložbi "Zamišljajući Balkan: identitet i sjećanje u 19. vijeku" učestvuju muzeji iz 12 zemalja jugoistočne Evrope.

"Ona je do aprila otvorena u Atini, nakon čega dolazi na Cetinje, a nadamo se da bi početkom iduće godine mogla doći i u naš muzej, jer je izazvala veliko interesovanje publike gdje god je gostovala", rekao je Vračar.

On je dodao da je ova izložba bila dosta kontroverzna, s obzirom da zadire u određena politička pitanja, među kojima je formiranje nacionalnih identiteta u 19. vijeku, zbog čega su turski muzeji istupili iz projekta.

"Ove godine predviđena je i rekonstrukcija dijela stalne postavke u Istorijskom odjeljenju koje se odnosi na period austrougarske okupacije i Kraljevine Jugoslavije", rekao je Vračar.

Slikar-konzervator Đurđica Bjelošević rekla je da će u manifestaciji "Noć muzeja" u maju biti organizovane radionice "Grnčarsko kolo" sa djecom osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, arheološka izložba "Sudar civilizacija: mjesta kontakata", dok će građani Banjaluke biti pozvani da učestvuju u performansu "Moderna strana istorije".

"Što se tiče otvaranja suvenirnice, kao saradnike za izradu motiva pozvaćemo banjalučke umjetnike koji će koristiti motive iz muzejske postavke, a njihove prijedlog ćemo naknadno da žiriramo", rekla je Bjelošević.

U ovoj godini planiran je i nastavak projekta arheoloških istraživanja "Evrofarm" na području opštine Laktaši od 16. do 29. marta na lokalitetu Kosjerevo, gdje će raditi tim Univerzitetskog koledža iz Londona, Muzeja Republike Srpske i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije