Društvo

Održana donatorska večera za spomen područje posvećeno Ćopiću

Održana donatorska večera za spomen područje posvećeno Ćopiću
Održana donatorska večera za spomen područje posvećeno Ćopiću

BEOGRAD - U Beogradu je održana donatorska večera radi prikupljanja novca za izgradnju spomen-područja posvećenog velikom srpskom piscu i pjesniku Branku Ćopiću u njegovom rodnom mjestu Hašani.

Načelnik Krupe na Uni Gojko Kličković rekao je da je donatorska večera samo stidljiv početak jednog velikog projekta koji će sigurno sljedećih 10 do 12 godina biti jedan od ključnih projekata u Republici Srpskoj, dodajući da pokretači imaju jasnu strategiju, te da im je najavljena i velika podrška Srba iz dijaspore.

"Smatramo da je ovo način da obilježimo ime Branka Ćopića, čija su djela prevedena na 40 svjetskih jezika. Samim tim on je i najveći ambasador sa ovih prostora, koji je raširio pisanu riječ o Srbima, njihovoj kulturi i svima koji su živjeli na ovim područjima", rekao je Kličković novinarima u Centru "Sava" gdje je održana donatorska večera.

Ističući da je cilj organizatora projekta, odnosno opštine Krupa na Uni i Fondacije "Bašta sljezove boje", da se napravi kompleks koji će biti samoodrživ, Kličković je rekao da je veoma bitan ekonomski segment da bi se mogao održati kulturološki dio, odnosno da bi projekat živio bez ikakvih dotacija države.

On je napomenuo da je jedna od ideja i osnivanje instituta za jezike u kojem bi bila smještena sva djela Branka Ćopića da bi se, kako je naveo, "izučavao jezik koji je bio specifičan u njegovim djelima, jezik iz naroda i za narod".

Srpski akademik Matija Bećković istakao je da bi se pridružio namjeri da se u Hašanima obnovi "Bašta sljezove boje" i da nije neposrednoga povoda, odnosno obilježavanja 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

"Pridružio bih se ovoj nameri kao prijatelj i poštovalac Branka Ćopića. On staje u red naših velikana kojima se o stogodišnjici odavala slična počast, a pogotovo što je tamo gde se on rodio nestalo njegove kuće i te njegove bašte, koja je otišla na nebo, ali trebalo bi je spustiti i na zemlju", poručio je Bećković.

On je dodao da je, na Vidovdan u Andrićgradu, upoznao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o namjeri da bude izgrađeno spomen-područje Branku Ćopiću, te da se "učini sve da se on ponovo rodi tamo gdje nikada nije umro".

Akademik Slobodan Remetić poručio je da je Ćopić zaslužio da se podrži plemenita ideja i namjera osnivanja spomen-područja u njegovu čast, jer je bio najčitaniji pisac ne samo kod Srba, nego i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

"On je obeležio jedno vreme, bio je jaka ličnost, imao je svoje principe i nije se mirio sa nekim skretanjima. On je bio i ostao svoj", istakao je Remetić.

On je dodao da neće biti lako provesti namjeru o osnivanju "Bašte sljezove boje".

"Naša je dužnost da pokušamo da vratimo Ćopiću bar dio duga", zaključio je Remetić.

Spomen-područje "Bašta sljezove boje" u Hašanima trebalo bi da se sastoji od ekonomsko-privrednog dijela, istorijsko-kulturološkog, te turističkog dijela sa trgovačkim i etno centrom sa kulturnim sadržajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije