Ex -Yu

Angela Merkel i Boris Tadić frktali jedno na drugo

Angela Merkel i Boris Tadić frktali jedno na drugo
Angela Merkel i Boris Tadić frktali jedno na drugo

BEOGRAD, BERLIN- Posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu i zahtjevi koje je iznijela povodom Kosova najavljuju period u kojem će Srbiji biti potrebno dosta diplomatske vještine da se dođe do rješenja koje nije protivno interesima Srbije a zadovoljava i Brisel, utisak je većine analitičara poslije razgovora kancelarke sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Mimo toga, ističe se u reagovanjima, glavna poruka kancelarke je pozitivna - a to je jasna podrška Njemačke ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić u najkraćem sumira ishod posjete Merkelove u ocjeni da su Srbija i Nemačka saglasne po pitanju EU, ali ne i Kosova.

Merkel je Beogradu poslala veoma jasnu poruku da Nemačka podržava integracije Zapadnog Balkana u Evropu, u čemu se slaže sa stavom srpskih vlasti, dok je po pitanju Kosova i Metohije saglasnost između Srbije i Nemačke daleko manja, rekao je Jeremić.

Njemački mediji razliku u stanovištima njemačkog i srpskog lidera po pitanju Kosova nazivaju "otvorenim sukobom", a koliko je bio otvoren - njemački Špigl  ukazuje da se tako nešto "u državnim posjetama veoma rijetko vidi".

Domaćin i gost su, pred okupljenom štampom, ''zafrktali'', piše Špigl i nastavlja:

''Ona je od njega tražila direktne razgovore o Kosovu, a on, ipak, ne dopušta takve zahtjeve''.

Liberalni Tagescajtung piše o ''ljubaznim riječima i mršavim rezultatima'' i ističe da je Merkel jasno rekla da Srbija mora da učini ustupke u kosovskom pitanju, dok konzervativni ''Frankfurter algemajne cajtung'' posjetu Merkelove Balkanu opisuje kao ''sliku koja visi ukrivo'', jer su u Zagrebu tonovi bili prijateljski, a u Beogradu - disonantni.

"Merkelova i Tadić nisu imali ništa zajedničko, osim tmurnog izraza lica, sa kojim su oboje poslije zajedničkih razgovora izašli pred javnost'', ocjenjuje FAZ.

Da je ovo prelomni i težak momenat za Srbiju smatraju i domaći analitičari.

Zahtjevi koje je povodom Kosova iznijela Merkelova kao uslov za dobijanje statusa kandidata za EU više se ne odnose samo na nastavak dijaloga sa Prištinom, već i na proširenje djelovanja Euleksa na cijelu teritoriju Kosova, kao i ukidanje paralelnih institucija.

Tako izrečeni zahtjevi, u trenutku kada je bilo očekivano da je samo nastavak dijaloga uslov za kandidaturu, za predsjednicu Fonda za humanitarno pravo Sonju Liht predstavljaju neočekivani preokret.

Ona je zato istakla da je neophodno da Srbija što prije dostigne konkretne rezultate u dijalogu sa Prištinom, jer se, kako je dodala, sa protokom vremena stvari komplikuju.

Na Srbiju će se vršiti veliki pritisak, ocijenio je viši naučni saradnik insituta društvenih nauka Ognjen Pribićević ističući da je pred Srbijom "jako težak period u kome će biti potrebno mnogo diplomatske veštine i pameti da se iznađe rešenje koje bi zadovoljilo i Beograd i Brisel".

Slično misli i direktor Centra za nove politike Vladimir Todorić. Za njega je normalizacija odnosa sa Prištinom, koju je takođe tražila Merkelova, samo je eufemizam za prepuštanje carine i policije Prištini, što će, kako je ocijenio, dovesti do zaoštravanja odnosa između Srbije i kosovskih Srbija.

Na kraju, sjever Kosova će vjerovatno imati status kakav je još prije nekoliko godina napisao (Marti) Ahtisari, zaključio je profesor Međunarodnog prava i bivši ambasador Predrag Simić i dodao da je to neka vrsta autonomije.

Politička javnost u Srbiji različito tumači ishod posjete njemačke kancelarke, zavisno od toga šta stavlja u prvi plan - EU ili Kosovo.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić rekao je da je važno što je Merkelova iznijela jasnu poruku podrške evropskoj budućnosti Srbije i dodao da se dijalog sa Prištinom može voditi samo u skladu sa međunarodnim pravnim okvirom i uz dostizanje kompromisa.

U LDP-u su istakli da u porukama koje je iznijela njemačka kancelarka Angela Merkel ne vidi nove uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, ali da je jasno da sa "tenzijama na sjeveru Kosova i Metohije" Srbija ne može dobiti kandidaturu.

Zamjenica šefa poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije u republičkom parlamentu Suzana Grubješić ocijenila je da je najvažnija poruka Merkelove da je budućnost Srbije u EU i dodala da je jasno da nema saglasnosti oko statusa pokrajine, jer je Njemačka među prvima priznala nezavisnost Kosova.

U SRS-u su ocijenili da posjeta njemačke kancelarke i njene poruke predstavljaju pokušaj pritiska na Srbiju kako bi načinila dalje ustupke ka nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Tu ne postoji dilema i to je kontinuitet Nemačke politike prema Srbiji godinama", kazao je Dragan Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije