Ex -Yu

Aplaudirali zbog Kosova, sada urlaju zbog Krima

Aplaudirali zbog Kosova, sada urlaju zbog Krima
Aplaudirali zbog Kosova, sada urlaju zbog Krima

PARIZ - U trenutku kada pojedini pozivaju na oružanu intervenciju Zapada u Siriji, francuski list "Figaro" (Le Figaro) podsjeća na "kobne efekte koje je po Srbe imalo pribjegavanje SAD i Evropske unije albanskoj gerili u Jugoslaviji".

Uz podsjećanje da su SAD i EU u martu 1999. otpočele bombardovanje Jugoslavije da bi spriječile "genocid" na Kosovu, "Figaro" navodi da je NATO u borbi protiv jugoslovenske vojske, pri tom djelujući bez rezolucije UN, pozvao u pomoć lokalnu albansku gerilu - Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK).

"OVK, koju je do 1998. američki Stejt department svrstavao u kategoriju terorističke organizacije i koja se finansirala uglavnom putem trgovine drogom, odjednom je postala saveznica", piše autor teksta, uz opasku da su u Vašingtonu tada cinično govorili da cilj opravdava sredstva.

"Na kraju krajeva, u neko drugo vrijeme i na nekom drugom mjestu, Amerika bi možda sklopila pakt i sa Bin Ladenom ne bi li se izborila sa ruskim čudovištem", konstatuje autor članka.

U tekstu se navodi da su, poslije tromjesečnog rata 1999, kada su prebrojavane žrtve, neki šapatom priznali da su razmjere srpske represije na Kosovu "malo preuveličane", ali su potom prešli na druge stvari.

"Oteto od Srbije, iako obiluje manastirima koji su svjedočili rađanju srpske nacije i identiteta, Kosovo je stavljeno pod upravu NATO, a 2008. je jednostrano proglasilo nezavisnost, na šta je Zapad gromoglasno aplaudirao. Šest godina kasnije urla kada je Krim upotrijebio istu metodu da bi se ponovo pripojio Rusiji", piše francuski list.

I sada se neki zapadni zvaničnici pitaju da li bi trebalo slijediti taj primjer kako bi se okončao stravičan građanski rat u Siriji.

"Zar 'lokalni Milošević', (sirijski predsednik) Bašar al-Asad, nije gori od 'balkanskog krvnika'? Zar ne bi trebalo snabdjeti oružjem i savjetima te neustrašive 'borce za slobodu' koji pokušavaju da ga svrgnu, zatvarajući oči pred njihovim metodama i zločinima? Zar ne bi i sada trebalo intervenisati oslanjajući se na antivladine lokalne milicije", pita se autor teksta.

Na kraju krajeva, konstatuje on, to je učinjeno na Kosovu prije 15 godina sa pokretom koji je bio odgovoran za otmice, trgovinu organima i pogubljenja.

"A da li se za sve to tada nije znalo? Znalo se, ali oni koji su o tome pisali ili govorili smatrani su izmanipulisanim ili finansiranim od strane Beograda", objašnjava autor teksta.

I sada jedan od bivših lidera te iste OVK, Hašim Tači, mirno sjedi već šest godina u fotelji kosovskog premijera, a jedan od njegovih prethodnika, Ramuš Haradinaj, koga je Haški tribunal osudio za ratne zločine, danas živi slobodno u svom rodnom kraju, konstatuje "Figaro".

Postavljajući pitanje da li je Kosovo 2014. zaista zemlja koja opravdava oružanu intervenciju Zapada prije 15 godina, francuski list ocjenjuje da je to najsiromašnija evropska zemlja, "mafijaška država" koju su engleski borci protiv narkotika nazvali "heroinskom republikom", iz koje, prema podacima britanskih službi, potiče 70 odsto glavešina na tržištu seksa samo u Londonu.

Droga koja se iz Avganistana upućuje ka zapadnoj Evropi i dalje se prosljeđuje dolinom Drenice, trgovina ukradenim automobilima i ljudima na Kosovu cvjeta, da ne govorimo o slobodi kretanja i vjeroisposvesti, koje se ne poštuju, zaključuje se u tekstu.

Kao primjer, "Figaro" navodi da je prošle nedjelje, na Veliki petak, grupa od 150 pravoslavnih Srba tražila od međunarodnih bezbjednosnih snaga baziranih na Kosovu da ih prate do Đakovice, odakle su protjerani 1999, kako bi tamo proslavili Uskrs.

EULEKS i KFOR su odbili njihov zahtjev, tvrdeći da ne mogu da im garantuju bezbjednost, piše pariski dnevnik, uz podsjećanje da je u Đakovici prije 15 godina živjelo 12.000 Srba među 100.000 stanovnika, a danas samo - četiri stare monahinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije