Ex -Yu

Bacili crnu boju na Ustavni sud

Bacili crnu boju na Ustavni sud
Bacili crnu boju na Ustavni sud

PRIŠTINA - Nešto poslije 14 sati u Prištini je počeo protest opoziciije pod sloganom “Protiv zarobljavanja države”. Više hiljada građana se najpre okupilo na Trgu Zahir Pajaziti, ispred Grand Hotela, a onda je krenuo protestni marš ka zgradi Ustavnog suda Kosova, gdje će se zatražiti smjena predsednika tog suda Envera Hasanija i ministra pravde Hajredina Kućija, prenosi Anadolu Agency.

Jake snage policije i specijalne jedinice kosovske policije stacionirane su oko zgrade Vlade u centru Prištine.

''Koha ditore'' javlja da je bačena crna boja na Ustavni sud.

Učesnici protesta nose transparente na kojima, između ostalog, piše "Lopovi u zatvor a ne u Vladu", "Sa lopovima nema države" i druge koje se odnose na zahteve protesta.

Na čelu marša su lideri tri opozicione partije - Pokreta “Samoopredeljenje”, Inicijative za Kosovo i Alijanse za budućnost Kosova. Demonstranti će proći pored KEDS-a, RTK-a i na kraju će se okupiti ispred zgrade Vlade Kosova, gdje je postavljena bina.

Opozicija je istakla četiri zahtjeva, koji će biti predstavljeni na protestu: cijene električne energije, blokada pravosudnog sistema na Kosovu i "okupacija" Radiotelevizije Kosova od vladajućih partija, kao i formiranje zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Vladajuće partije su optužile opoziciju da protestom želi da na ulici sruši legitimnu vlast izabranu na slobodnim izborima voljom građana Kosova.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije