Ex -Yu

Bavčar na liječenju u privatnoj klinici

Bavčar na liječenju u privatnoj klinici
Bavčar na liječenju u privatnoj klinici

LJUBLJANA - Nekadašnji direktor slovenskog Istrabenza i bivši političar Igor Bavčar nije se u utorak na poziv suda javio na izdržavanje sedmogodišnje kazne zatvora zbog privrednog kriminala, potvrdio je u srijedu direktor državne zatvorske uprave Jože Podržaj.

Podržaj je na konferenciji za novinare kazao da ga je Bavčarov advokat obavijestio kako se njegov klijent umjesto u zatvor prijavio  na pregled u jednoj privatnoj klinici u kojoj je onda hospitalizovan zbog lošeg zdravstvenog stanja. 

"Da se je javio u zatvor i da je to odredio ljekar, Bavčar je mogao je biti hospitalizovan odmah nakon prijema i dobiti zdravstvenu pomoć  kao i svi ostali", kazao je Podržaj ne želeći nagađati kako će se stvari dalje razvijati jer je za to zadužen sud. 

Bavčar je sredinom prošle godine pravomoćno proglašen krivim za pranje novca i zloporabu dužnosti, odnosno malverzacije prilikom  preprodaje 7,3 odsto dionica Istrabenza, u dogovoru s nekadašnjim direktorom Pivovarne Laško (PL) Boškom Šrotom, u špekulaciji kojom je stvorena razlika u cijeni dionica od 24 milijuna evra. 

Bavčar je 90-ih godina prošlog vijeka bio član više koalicionih vlada. U vrijeme osamostaljenja Slovenije nalazio se na dužnosti ministra unutrašnjih poslova i bio jedan od vodećih ljudi koji su izveli osamostaljenje države, a kasnije je bio i ministar za evropske integracije u vladi Janeza Drnovšeka. 

Nakon povlačenja iz politike sredinom 90-ih Bavčar je niz godina bio direktor holdinga Istrabenz u Kopru. 

Sedmogodišnju kaznu zatvora Bavčar je trebao početi izdržavati u septembru prošle godine, što je odgađano zbog više zahtjeva da mu se kazna odgodi zbog zdravstvenog stanja. 

Okružni sud u Ljubljani početkom sedmice donio je na temelju mišljenja medicinskih vještaka konačnu ocjenu da Bavčar zdravstveno sposoban za izdržavanje kazne pa se je u utorak trebao javiti u zatvor Dob.

Direktorica privatne klinike Medikor u Izoli potvrdila je da je Bavčar primljen u tu ustanovu i da će biti hospitalizovan "još neko vrijeme", pri čemu nije isključila ni mogućnost operativnih zahvata. 

U medicinskoj dokumentaciji koju je ranije podnio sudu radi odgađanja odlaska u zatvor Bavčar (60) se navodno pozivao na kardiološke probleme. 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije