Ex -Yu

Beogradski studenti protestvovali protiv prijema Kosova i Metohije u Unesko

Beogradski studenti protestvovali protiv prijema Kosova i Metohije u Unesko
Beogradski studenti protestvovali protiv prijema Kosova i Metohije u Unesko

BEOGRAD - U znak protesta protiv mogućeg prijema Kosova i Metohije u Unesko, studenti Pravnog fakulteta, zajedno sa studentima drugih fakulteta, okupili su se danas ispred zgrade te visokoškolske ustanove u Beogradu

Student Stanko Debeljaković rekao je novinarima da studenti žele na miran i dostojanstven način da iskažu svoj stav i pokažu šta misle o mogućem prijemu Kosova i Metohije u tu organizaciju Ujedinjenih nacija.

On je naglasio da kultura i tradicija srpskog naroda počivaju na Kosovu i da nisu saglasni da oni koji su se na neprimjeren i grub način ophodili prema njoj, sad treba da brinu, i to kroz Unesko.

Okupljeni su nosili srpske zastave i transparente kojima se protive prijemu KiM u Unesko, poput "Ruše i pale sveto i nebesko, zar se takvi primaju u Unesko?", "Šta je sledeće-ISIL?", "OVK i NATO zločinima oteli Kosovo"...

Nešto kasnije se oko 800 studenata okupilo ispred Hrama Svetog Save i poručilo da se srpska omladina nikada neće odreći Kosova i Metohije. Studenti su protestvovali i u Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici.

Podsjetivši da se na Kosovu i Metohiji nalaze zadužbine Nemanjića, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Igor Golubović istakao je da studenti neće prihvatiti "šta god se oni dogovorili ili potpisali" na plenarnoj sednici Izvršnog saveta Uneska.

"Koliko god trajala borba, nećemo se odreći onog što je naše. Tuđe nam ne treba, mi samo branimo svoje. Jedan narod određuje njegova kultura, a ako neko pokuša da uništi našu kulturu, mi ćemo je braniti", poručio je on.

Prema njegovim riječima, ukoliko se predlog za članstvo Kosova u Unesko prihvati, to ništa ne mijenja.

"To je samo potpis na papiru koji za nas nema nikakvo značenje", naveo je Golubović, ističući da studenti podržavaju državu u borbi protiv prijema Kosova u Unesko koja sledi tek u novembru.

S njim se saglasio i njegov kolega Ðorđe Lelek koji je istakao da Kosovo ne smije biti primljeno u Unesko, jer "ne postoji ništa što je na toj teritoriji albansko".

Na skupu se obratio i student Fakulteta političkih nauka Stefan Knežević, riječima da je moralna i istorijska dužnost da "obranimo ono što je naše", a u toj borbi najveći saveznik je istorijsko pravo.

Na plenarnoj sjednici Izvršnog savjeta Uneska trebalo bi danas da se glasa o prijedlogu Albanije i grupe država za prijem Kosova u tu organizaciju, a Srbija je pozvala članice Uneska da taj zahtev odbiju i odbace.

Ukoliko prijedlog bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska gde se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije