Ex -Yu

Vjera Matulić sa Brača vraća vjeru u čovjeka: Besplatni apartmani za djecu s posebnim potrebama

Vjera Matulić sa Brača vraća vjeru u čovjeka: Besplatni apartmani za djecu s posebnim potrebama
Foto: Ilustracija | Besplatni apartmani za djecu s posebnim potrebama

BRAČ - Tek kratka, ali vrlo jasna životna ispovijest jedne "obične" žene s otoka Brača u Hrvatskoj i njenih sljedbenika, koji su u ovim zlim i teškim vremenima svima nama vratili vjeru u čovjeka, izazove vam duboko poštovanje i čisto naviranje emocija.

Njeno ime je Vjera Matulić, a svojom humanošću i društvenim aktivizmom usrećila je i tek će da usreći na stotine, možda i hiljade porodica iz regije kojima su se životi sveli na borbu. Borbu protiv bolesti, borbu protiv sistema, protiv poremećenih društvenih vrijednosti.

Matulićeva, koja živi u mjestu Postir, na otoku Braču, u Hrvatskoj, osnivač je i administrator Facebook grupe "Iznajmljivači sa srcem", kojoj se za svega dvije sedmice od trenutka osnivanja pridružilo čak oko 4.500 članova, uglavnom iz Hrvatske i BiH, ali također i iz Srbije.

Grupi su se u međuvremenu pridružile i stotine vlasnika apartmana duž Jadrana (desetine novih u vrijeme pisanja ovog teksta), koji slijede njen primjer – nudeći besplatan smještaj djeci s posebnim potrebama i njihovim roditeljima.

Da bi priča poprimila pomalo nevjerovatni, "holivudski zaplet", Matulićeva i njeni sljedbenici su se pobrinuli na način da su, tamo gdje god je to bilo moguće, za ove porodice osigurali i besplatne obroke u restoranima čiji su vlasnici ponudili takve usluge. I ne samo to, za mnoge od njih su osigurani i besplatni izleti brodicama. Mnogi vlasnici brodova se sami nude, poput Darka Buličića iz Trogira, koji je već dogovorio izlete gliserom za ovu djecu i njihove roditelje, kao i kompletan "tretman" dolaska automobilom po njih i vraćanja na početno odredište.

Sama Vjera Matulić pojašnjava da je sve krenulo dok je davala oglas za svoj apartman te je naišla na oglas gospođe iz Dubrovnika koja je besplatno nudila svoj apartman djeci s poteškoćama u razvoju.

"S obzirom na to da sam dugo isto to željela, uvezala sam se s ovom gospođom i tako je sve počelo", počinje svoju nevjerovatnu priču.

Odmah potom je osnovala FB grupu "Iznajmljivači sa srcem", kojoj se svakog dana, svakog sata, priključuje uistinu ogroman broj zainteresovanih.

"Rekla sam sebi, hajde da vidimo koliko ćemo da imamo iznajmljivača. Sistem rada je takav da nam oni pošalju email da besplatno nude apartman, onda ih priključujemo grupi da stave oglas i stupe u kontakt s porodicama. Moramo, međutim, biti i oprezni, jer smo već imali i iskustava s roditeljima koji nisu govorili istinu za svoju djecu", govori Matulićeva.

U ovom trenutku, kako kaže, imaju puno djece i iz BiH, a toliko je interesovanje da neke porodice moraju čekati na red.

"Sinoć me je jedna gospođa iz Bosne pitala može li podijeliti grupu i među svima u BiH, ali sam je zamolila da sačeka kraj tjedna, da smjestimo ovu djecu iz Bosne koja čekaju", navodi ona, pojašnjavajući da nekim porodicama, zbog dužine puta, veliki problem predstavlja prebacivanje na sjeverni Jadran.

Na pitanje da li "Iznajmljivači sa srcem" primaju samo djecu s poteškoćama u razvoju ili i onu iz siromašnijih porodica, odgovara da su te dvije stvari, nažalost, usko povezane.

"Većina roditelja koji imaju dijete s posebnim potrebama osiromašila je dajući zadnju paru za tretman svog djeteta. A nama koji imamo apartmane, šta je nekoliko dana radosti za tu djecu? Apsolutno ništa", zaključuje ona.

"Pokažimo da nije sve u šoldima"

U kratkom opisu misije ove grupe navedeno je kako je glavni cilj "motivirati iznajmljivače da izdvoje pokoji dan za pomoć djeci sa problemima u razvoju".

"Nekoliko dana u ljetu svi to možemo, nitko neće osiromašiti, a nekoj potrebitoj obitelji sa bolesnom djecom možemo priuštiti trenutak spokoja i odmora od briga. Jedino pravilo je tolerancija i mirni dogovor, omalovažavanje bilo koga neće se tolerirati. Pokažimo i dokažimo da nije u šoldima sve", navodi se u osnovnim pravilima funkcioniranja ove grupe.

Ljetovanje u Neumu

Verica Ignjić iz Prnjavora, čiji sin Nikola ima autizam, sa porodicom će u septembru gostovati kod Đemile TalićGabriel, počasnog konzula BiH u Novom Južnom Velsu, i njenog supruga.

"Ovo je prvi put da ćemo ići u Neum zahvaljujući akciji. Svim roditeljima ovo puno znači, jer neka djeca nikada nisu ni vidjela more. Mi nismo mogli ni zamisliti da neko može biti tako human i imati veliko srce da nam ustupi svoj dom za tako nešto. U Neum kod gospođe Đemile ide naša kompletna porodica, sin Nikola, kćerka Nikolina, suprug i ja. Nadam se da ćemo uspjeti da se sretnemo i upoznamo sa gospođom Đemilom. Bićemo šest dana početkom septembra, jer nam počinje školska godina, a učiteljice će nam to opravdati. Neke porodice su već bile na Hrvatskom primorju i vratile su se zadovoljne, kažu da su ih odlično dočekali i da im je bilo veoma lijepo", kaže Ignjićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije