Ex -Yu

Bramerc i Tadić o odgovornosti političara za pomirenje

Bramerc i Tadić o odgovornosti političara za pomirenje
Bramerc i Tadić o odgovornosti političara za pomirenje

BEOGRAD- Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je danas, komentarišući izjavu hrvatske premijerke Jadranke Kosor da pozdravlja generala Gotovinu, da će narodi u regionu shvatiti šta se dešavalo u ratovima samo ako se političari buidu odgovorno ponašali.

Bramerc je dodao da je ponekad i sam iznenađen činjenicom koliko su političari u regionu propustili prilika da pozitivno utiču na proces pomirenja.

"To je moglo da se desi i poslije hapšenja Gotovine", rekao je Bramerc odgovarajući na pitanja novinara kako s gledišta tužiloca suda za ratne zločine vidi to što je premijerka Hrvatske, koja paralelno sa evropskim integracijama, isto kao i Srbija i druge zemlje u regionu, mora da se suoči sa ratnom prošlošću, javno uputila pozdrave optuženom za ratne zločine Anti Gotovini.

"Ne želim da ulazim u polemike, ali mislim da će narodi u regionu shvatiti šta se dešavalo u ratovima samo ako se političari odgovorno ponašaju", poručio je Bramerc.

Predsjednik Srbije je primijetio tim povodom da ni jedan političar, niti zvaničnik EU nije kometarisao to što je rekla hrvatska premijerka, te da je to činjenica o kojoj bi trebalo da razmisle.

"Ta činjenica, da niko nije reagovao na taj događaj za nas je znak više nego bitan, jer pokazuje da nema jednakog pristupa prema zbivanjima na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Tadić.

On je precizirao da ga kao predsjednika Srbije ne zanima da li je neko u ličnoj komunikaciji upotrebio teške reči, ali smatra da je od sustinskog značaja da sve institucije potvrde privrženost evropskim vrednostima.

"Ja čekam takvu reakciju, a nje za sada nema", rekao je Tadić.

"Ne živimo u pravednom svetu i nećemo se sutra probuditi u raju, ali je - i to moram da maglasdim - potpuno neprihvatljivo ponašenje evropskih kolega", naglasio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije