Ex -Yu

Bugarska opredijeljena za davanje jasne evropske perspektive zemljama zapadnog Balkana

Bugarska opredijeljena za davanje jasne evropske perspektive zemljama zapadnog Balkana
Foto: N.N. | Bugarska opredijeljena za davanje jasne evropske perspektive zemljama zapadnog Balkana
Dejan Šajinović

​SOFIJA, SARAJEVO, BRISEL - Bugarska će tokom narednog polugodišnjeg predsjedavanja EU raditi na projektima povezivanja između zemalja zapadnog Balkana, navedeno je na sajtu bugarskog predsjedavanja EU, koji su nam proslijedili iz Ambasade Bugarske u Sarajevu.

Ističu da je Bugarska opredijeljena za davanje jasne evropske perspektive zemljama zapadnog Balkana. 

"Ambicija bugarskog predsjedavanja je da sačini jasan akcioni plan za svaku od zemalja zapadnog Balkana, bez stvaranja nerealnih očekivanja, ali sa konkretnim koracima", navedeno je. Što se tiče projekata povezivanja, Bugarska će, kako je navedeno, insistirati na projektima saobraćajnog povezivanja, energetskim projektima, te obrazovanja i unapređenja digitalnih tehnologija. 

"Kada je riječ o digitalnim tehnologijama, namjeravamo promovisati digitalna pravila EU u zemljama zapadnog Balkana kroz postepeno ukidanje rominga i olakšanje pristupa širokopojasnom internetu", naveli su oni. 

Bojko Borisov, bugarski premijer, je povodom početka predsjedavanja EU izjavio da će njegova zemlja iskoristiti poznavanje zemalja zapadnog Balkana da bi pomogla EU da definiše modalitete pomoći u procesu pristupanja. 

Bojko Borisov
Bojko Borisov

"Evropeizacija Balkana je neophodna da bi se spriječila balkanizacija Evrope", rekao je Borisov, koji je krajem oktobra prošle godine posjetio BiH.

Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, poručila je da će 2018. biti ključna godina za Balkan kako bi put evropskih integracija i reformi bio trajan i nepovratan.

Federika Mogerini
Federika Mogerini

Ona je, naime, na svom blogu navela 12 posebnih trenutaka koji su obilježili njenu 2017. godinu, a koje, kako kaže, želi da ponese sa sobom i u narednu, među kojima je i put Balkana ka EU.

"Ovo nije bila laka godina za Balkan. Posjetila sam šest prijestonica regiona u nekom od najtežih momenata - u nekim slučajevima momentu duboke političke krize", napisala je ona. Danas, kako je navela, zahvaljujući odvažnim odlukama i velikom poslu koji je zajedno urađen većina ovih kriza je riješena.

"Put ka reformama je ponovo započet iako ima još puno posla. Kompas evropskih integracija pokazuje taj put", napisala je Mogerinijeva. Kako je dodala, 2018. će biti ključna godina da se ovaj put učvrsti i učini trajnim. 

"To bi bio važan rezultat ne samo za region, već i za cijelu Evropu", navela je ona. Dodala je da je 2017. bila teška godina za svijet, ali da je donijela i neke dobre trenutke.

I Johanes Han, evropski komesar za proširenje, izrazio je uvjerenje da će 2018. biti presudna za zapadni Balkan, a za 2017. godinu je rekao da je bila puna izazova.

Johanes Han
Johanes Han

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije