Ex -Yu

Čirgić: Crnogorski pravopis ne oduzima ničija prava

Čirgić: Crnogorski pravopis ne oduzima ničija prava
Čirgić: Crnogorski pravopis ne oduzima ničija prava

PODGORICA - Crnogorski pravopis ne želi nikome da oduzme prava jer je najfleksibilniji u južnoslovenskom svijetu i nudi mogućnost izbora, poručio je danas dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori se, nažalost, stvara kriva medijska slika da se crnogorskim pravopisom nekome oduzimaju prava.

"Činjenično stanje je sasvim suprotno - crnogorski pravopis najfleksibilniji je u južnoslovenskom svijetu jer nudi mogućnost izbora", tvrdi Čirgić za portal Analitika.

Napade, koji su počeli nepotpisanim otvorenim pismom rektoru Univerziteta Crne Gore Radmili Vojvodić, a odnosili su se na Fakultet za crnogorski jezik i književnost, dekan vidi kao samoreklamerstvo profesorica Rajke Glušice i Tatjane Bečanović.

Naglašava da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost "ostvarenje sna" nekoliko generacija montenegrista koji su utirali put osamostaljenju Crne Gore i međunarodnom priznanju crnogorskog jezika kao ravnopravnog člana slovenske jezičke porodice.

"Fakultet je osnovan u skladu sa zakonskom procedurom, što je lako provjerljivo, a to je Glušici i Bečanović dobro poznato jer su odmah nakon osnivanja Fakulteta poslale prosvetnu inspekciju, koja je nakon višednevnih provera utvrdila da ne postoje nikakve neregularnosti na Fakultetu", objasnio je Čirgić.

Dekan je naveo da je cilj Fakulteta da podstakne studentska interesovanja, a ne da ih guši "jednoličnim i jednoumnim interpretacijama".

Čirgić se nada će nastavnici i saradnici uspjeti da studente navedu da preispitaju autoritete i da će se u dogledno vrijeme crnogorska nauka "otrgnuti od reciklaže odavno poznatih stavova".

"Fakultet će studentima ponuditi usmjerenje u dvije oblasti - nastavnoj, gdje će se obrazovati budući prosvjetni kadrovi i naučnoistraživačkoj, u okviru koje će se obučavati budući istraživači-montenegristi", dodao je on.

Odluku da osnuje Fakultet za crnogorski jezik i književnost sa sjedištem na Cetinju, Vlada Crna Gore donijela je 19. juna, nakon čega je usljedio i upis prvih studenata.

Novi studijski program, u četvorogodišnjem trajanju, koncipiran je tako da omogući sticanje društveno opravdanih i korisnih kompetencija i univerzalnih znanja iz oblasti filologije, ali i specifičnih znanja iz domena montenegristike.

Fakultet, čije je osnivanje izazvalo podijeljeno mišljenje stručnjaka i javnosti, finansira se iz budžeta Crne Gore, od školarina, iz nacionalnih i međunarodnih projekata, iz prihoda od donacija, poklona i zaveštanja, kao i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Prostorne, tehničke i druge uslove za osnivanje i rad novog fakulteta obezbjeđuje Ministarstvo prosvete, dok će njime upravljati Upravni odbor.

Crna Gora je, inače, poslednja od svih bivših jugoslovenskih republika normirala svoj jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije