Ex -Yu

Dačić: Ispravna odluka Beograda da učestvuje na Paradi

Dačić: Ispravna odluka Beograda da učestvuje na Paradi
Dačić: Ispravna odluka Beograda da učestvuje na Paradi

BEOGRAD - Odluka Srbije da učestvuje na paradi povodom Dana pobjede 9. maja u Moskvi je ispravna, jer je riječ o obilježavanju pobjede nad fašizmom, kojoj je Srbija dala velik doprinos i podnijela ogromne žrtve, ocijenio je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je naveo da to što zapadne zemlje bojkotuju paradu u Moskvi "nije neka poruka", već odraz podijeljenosti u svijetu i to ne samo u slučaju Ukrajine.

"Srbija ima balansiran odnos i učestvuje u svim obeležavanjima pobede nad fašizmom. Ja ću u ime Vlade prisustvovati obeležavanju u Ukrajini", rekao je Dačić za RTS.

Na pitanje da li je bilo pritisaka da predsjednik Tomislav Nikolić ne bude u Moskvi, Dačić je rekao da je bilo negativnih stavova i protiv parade u Beogradu i protiv "Južnog toka" zato što neki smatraju da približavnje Srbije Rusiji nije u interesu Zapada.

"To nas ne zanima. Mi brinemo o našim interesima", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je tačno da u svijetu postoji pokušaj revizije istorije, napominjući da to najbolje vidi kao predsjedavajući OEBS-a, pošto ne postoji saglasnost država članica o načinu na koji će obilježiti 70 godina od pobjede nad fašizmom. 

On je rekao da zemlje bivšeg istočnog bloka, posebno baltičke, na bilo kakvu pomenu antifašizma ulažu amandmane da ih SSSR nije oslobodio, nego okupirao, što pokazuje njihov stav prema Rusiji.

Dačić smatra da Srbija tek treba da prevaziđe reviziju sopstvene istorije i da ustanovi datume koje treba da obilježava.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije