Ex -Yu

Dačić: Srbija ne sme da bude sabirni centar za izbeglice koje Evropa neće

Dačić: Srbija ne sme da bude sabirni centar za izbeglice koje Evropa neće
Dačić: Srbija ne sme da bude sabirni centar za izbeglice koje Evropa neće

BERLIN - Prvi potpredsjenik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će se pitanjem da li Evropska unija podržava zatvaranje granica ili slobodan protok migranata Srbija i Makedonija baviti same, ukoliko sve druge zemlje zatvore granice.

Dačić je naglasio da će Srbija zaštititi svoje interese i imati civilizovan odnos prema migrantima, ali da ne smije da dozvoli da se pretvori u "sabirni centar" za migrante koji više neće moći da idu ka Zapadnoj Evropi.


Dačić je to rekao u Berlinu, na godišnjoj konferenciji ministara inostranih poslova Jugoistočne Evrope, koju organizuje "Aspen institut Nemačka".

"Kada je reč o migrantskoj krizi, EU ni danas nije izašla sa zajedničkim stavom u vezi ponašanja zemalja kada je reč o granicama", rekao je Dačić, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Napomenuvši da se na konferenciji, između ostalog, raspravljalo i o evropskim integracijama, Dačić je rekao da je bilo i žustrih polemika i da je morao da reaguje na izlaganje Hašima Tačija i Ditmira Bušatija koji su, kako je naglasio, "napali Srbiju jer su rekli da je vođena ''agresivna'' kampanja protiv prijema Kosova u Unesko".

"Reagovao sam zbog toga što smatram da bi Kosovo prvo trebalo da odluči da li uopšte želi da primenjuje Briselski sporazum i dogovore koje smo tamo postigli, jer suspenzija Briselskog sporazuma ne postoji kao mogućnost", rekao je Dačić.

On je ocijenio da je to izvrdavanje obaveza dogovorenih u prisustvu međunarodne zajednice i upravo ono što destabilizuje stanje u regionu.

Sa druge strane, ukazao je Dačić, Srbija je jasno odgovorila da nije vodila nikakvu agresivnu kampanju već je samo ukazivala na protivpravnu situaciju, a to je da Kosovo bez dogovora sa Srbijom želi da postane član raznih međunarodnih organizacija i da samim tim uđe u sistem UN, iako nije priznato od strane UN.

"Ukazivali smo i na to da odnos Kosova prema kulturnoj i verskoj baštini posle niza uništenih crkava i manastira svakako ne može biti dobra preporuka za članstvo Kosova u jednoj takvoj međunarodnoj organizaciji koja treba da čuva kulturnu svetsku baštinu", rekao je Dačić.

Šef doplomatije je zaključio da Srbija insistira na otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja do kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije