Ex -Yu

Dačić: Tači ne može u Beograd

Dačić: Tači ne može u Beograd
Dačić: Tači ne može u Beograd

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi Srbija, kada bi dopustila da Hašim Tači dođe u Beograd kao šef diplomatije samoproglašenog Kosova, prekršila svoju državnu politiku prema Kosovu i ocijenio da je najava njegovog dolaska, ustvari, proba da se vidi da li Beograd smije da kaže - ne.

"Ovaj pokušaj da Hašim Tači dođe u Beograd - to nije pomirenje. To je pokušaj da se proba smemo li mi da kažemo - ne možeš. Pa ne možeš! U ovom formatu i na ovakav način ne možeš da dođeš u Beograd", poručio je Dačić.

On je rekao za beogradsku "Politiku" da treba razdvojiti politički od pravnog aspekta ovog događaja i pojasnio da u političkom smislu nema prepreka da zvaničnici iz Prištine učestvuju na skupovima u Srbiji ukoliko su oni u organizaciji državnih organa Srbije i ako prištinske vlasti učestvuju kao statusno neutralne.

"U Srbiju je ranije dolazio Enver Hodžaj koji je bio šef kosovske diplomatije prije Tačija, ali je on bio pozvan, dok Tačija nije pozvao niko iz Vlade, a postoji jasan način na koji se definišu međusobne posjete", naglasio je Dačić.

On je ocijenio da je skup, koji uz podršku britanske Amabasade organizuje jedna nevladina organizacija i na koji je 24. aprila pozvan i Tači - provokacija.

Govoreći o mogućnosti da dolazak Tačija bude okvalifikovan kao novi uslov Srbiji za EU integracije, Dačić je naveo da "Srbija više ne priznaje nepisane uslove".

Komentarišući dva puta javno izrečenu izjavu premijera Albanije Edija Rame o ujedinjenju Kosova i Albanije u EU ili van nje, Dačić je rekao da mu je manje čudno što o tome ćute Brisel, Berlin i Vašington, već ga zabrinjava što se o tome nisu oglasili Atina i Skoplje.

"Kod nas kad zaludni Šešelj da neku neprimerenu izjavu, o tome raspravlja i EU i Evropski parlament, a kada Rama iz dana u dan priča o neminovnosti ujedinjenja Albanaca i stvaranju Velike Albanije, onda svi ćute", istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije