Ex -Yu

Dačić: Želimo dobre odnose sa Moskvom

Dačić: Želimo dobre odnose sa Moskvom
Dačić: Želimo dobre odnose sa Moskvom

MOSKVA - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom da Srbija želi da nastavi dobre odnose sa Rusijom, kao i realizaciju zajedničkih projekata.

 Na početku razgovora sa Lavrovom u Moskvi, Dačić je istakao da Srbija želi nastavak realizacije zajedničkih projekata o kojima se razgovaralo tokom posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina 16. oktobra Beogradu, prenose  mediji.

Dačić je izrazio nadu da će predsjednici i premijeri dvije zemlje narednih mjeseci razmotriti situaciju u vezi sa projektom  "Južni tok" i energetikom. 

Dva ministra su najavila  da će razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i o predsjedavanju Srbije OEBS-om u narednoj godini.

Prema Dačićevim riječima, Srbija ima mogućnost da pokaže ozbiljnost u pomoći OEBS-u u rješavanju spornih pitanja i konfliktnih situacija u Evropi.

Lavrov je poželio uspješno predsjedavanje Srbiji, dok je Dačić rekao da je to za Srbiju "veliki izazov", imajući u vidu težinu situacije koja postoji među članicama te organizacije.

Lavrov je čestitao Dačiću ponovni izbor za predsjednika Socijalističke partije Srbije, i poželio mu uspjeh na unutrašnjem i na spoljnom planu.

Poslije razgovora, u prisustvu dva ministra, trebalo bi da bude potpisan sporazum o saradnji diplomatskih akademija Srbije i Rusije, nakon čega je predviđeno obraćanje medijima dvojice zvaničnika.

Moskva planira da razvije bezbjednosnu saradnju sa svojim tradicionalnim saveznikom Srbijom, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova uoči sastanka Lavrova i Dačića, prenio je TASS.

"Moskva je spremna za blisku i konstruktivnu saradnju sa Beogradom u vezi sa svim pitanjima iz OEBS-ove agende", navodi se u saopštenju i dodaje da su ostali važni zadaci "doprinos rješavanju ukrajinskog sukoba i stvaranje uslova za harmonizaciju procesa integracije i jačanja tradicionalnih vrijednosti unutar OEBS-ovog prostora". 

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič rekao je da Rusija očekuje od predsjedavanja Srbije "uravnotežen stav koji osigurava da se u obzir uzmu svi stavovi država članica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije