Ex -Yu

Darko Mladić: I Tužilaštvo BiH vrši pritiske na svjedoke

Darko Mladić: I Tužilaštvo BiH vrši pritiske na svjedoke
Darko Mladić: I Tužilaštvo BiH vrši pritiske na svjedoke

BEOGRAD - Na svjedoke odbrane generala Ratka Mladiće vrše se pritisci, a uoči njihovog svjedočenja u Hagu vidljivo je i da Tužilaštvo BiH povećava aktivnosti prema njima i njihovom okruženju, prijeti im se istragama ili se simuliraju neke radnje, rekao je Mladićev sin Darko.

On kaže da Tužilaštvo BiH preduzima neke aktivnosti prema svjedocima odbrane Mladića prije, a prema nekima i poslije svjedočenja u Hagu, kao da je "neko pokušavao da ih spriječi da se pojave".

Darko Mladić je naveo da se tim svjedocima prijeti istragama i da postoje neke aktivnosti u vezi sa njihovim okruženjem, koje su simptomatične, jer se dešavaju uoči njihovog pojavljivanja u Hagu.

"Ima različitih akcija koje su preduzimali prema ljudima. Mi to posredno saznajemo, ne direktno, ali smo videli da su nekim ljudima, nakon njihovog svedočenja, počeli da prave probleme", rekao je on.

Osim toga, naveo je Darko Mladić, svjedoci odbrane u Hagu imaju potuno drugačiji tretman kod sudskog vijeća i tužilaca nego svjedoci optužbe.

"Imamo iste ljude u sudskom veću koje su slušali svedoke optužbe, ali odnos sudija prema svedocima odbrane je katastrofalno različit", naveo je Darko Mladić.

On je dodao da, osim toga, sudsko vijeće ne odobrava mjere zaštite za svjedoke odbrane, iako imaju isto pravo kao i svjedoci tužilaštva.

"Međutim, za naše svedoke se jako teško, skoro nikako ne odobravaju mere zaštite", rekao je Darko Mladić, dodajući da su neki ljudi odustajali od svjedočenja jer im nisu date mjere zaštite, a ta svjedočenja su bila dosta važna.

On je potvrdio da bi za 15 do 20 dana u Hag trebalo da dođe troje ruskih ljekara da pregledaju generala Mladića.

"Posle dve godine pokušaja da dođu da pregledaju moga oca, ruski lekari bi trebalo da dođu u sledećih 15 do 20 dana. To je jedino izvesno", rekao je Darko Mladić.

Prema njegovim riječima, informacije o tome da će general Mladić, možda, biti prebačen u Rusiju na liječenje još su na nivou ideje i prijedloga ruskog Komiteta za podršku.

"Rusija je, koliko ja znam, spremna da pruži garancije da se on prebaci tamo na privremeno lečenje. Sve ostalo su spekulacije", rekao je Darko Mladić i dodao da će u zavisnosti od toga kakvi budu rezultati pregleda ljekarskog tima zavisiti dalji koraci odbrane.

On kaže da je zdavstveno stanje generala Mladića nešto bolje, ali da ima sve simptome kao i ranije.

"Sada će imati pauzu do 22. juna i njemu taj odmor mnogo znači. Čim je rastrećen od svakodnevnih odlazaka u sudnicu njegovo stanje bude bolje, ali čim počne da radi lošije se oseća", rekao je Darko Mladić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije