Ex -Yu

Djeca u Srbiji se drogiraju đubrivom za cvijeće

Djeca u Srbiji se drogiraju đubrivom za cvijeće
Djeca u Srbiji se drogiraju đubrivom za cvijeće

Sintetičke droge kao što su šarp, bijeli sljez, crna trava, gold i biljni tamjan imaju i do 10 puta jače dejstvo od drugih psihoaktivnih supstanci, a ozbiljno prijete mladima u Srbiji,a mogu se kupiti za "male" pare.

"Drugar i ja smo najopuštenije ušli u prodavnicu i uzeli kesicu spajsa na kojoj je pisalo "osveživač vazduha". Biljčice smo smotali u džoint i zapalili. Strašno se uradiš od toga, jefitno je, a radi vrh" kaže M.Đ. (17).

Same po se sebi one nisu opasne, ali problem je što se one prodaju poprskane hemijskim jedinjenjima koja predstavljaju veliku opasnost po zdravlje.

Lambe Đorejlijevski, šef odsjeka za prevenciju narkomanije PU Beograd, kaže da se ovi proizvodi prodaju u tzv. smart šopovima (prodavnice suvenira) kao vještačko đubrivo za biljke ili osvježivači vazduha, piše Telegraf.

Mira Kovačević, direktorka specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, napominje da su ove droge jeftine, kreću se od 1000-1300 dinara, a vrlo su štetne. Kako kaže udaraju na pluća i disajne organe, izazivaju ošamućenost i lupanje srca, pa čak i epileptične napade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije