Ex -Yu

Dražilović: Haški istražitelj mi je nudio pare i djevojke da svjedočim protiv Šešelja

Dražilović: Haški istražitelj mi je nudio pare i djevojke da svjedočim protiv Šešelja
Dražilović: Haški istražitelj mi je nudio pare i djevojke da svjedočim protiv Šešelja

HAG - Na suđenju Vojislavu Šešelju zbog nepoštovanja Haškog tribunala, drugi svjedok odbrane Hadži-Zoran Dražilović izjavio je večeras da je on odobrio Šešeljevim saradnicima da ga javno imenuju kao jednog od zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa protiv Šešelja.

Šešelj je optužen za nepoštovanje suda zato što je u knjizi - čiji naslov u optužnici nije naveden zato što je uvredljiv – otkrio identitet 11 zašstićenih svedoka iz glavnog postupka koji se protiv njega pred Tribunalom vodi po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Dražilović je potvrdio da je 1991. bio "zamenik načelnika Ratnog štaba Srpske radikalne stranke" preko kojeg su na ratište u Hrvatskoj upućivani dobrovoljci.

Rekao je da je od 2003. bio u kontaktima sa haškim tužilaštvom i da su istražitelji od njega tražili da svjedoči protiv Šešelja, što je on, kako je tvrdio, odbijao, rekavši im da može da bude samo svjedok odbrane.

Napomenuo je i da mu je sam Šešelj, neposredno prije dobrovoljne predaje Tribunalu, rekao da odgovori na poziv za razgovor sa haškim istražiteljima i da im "kaze istinu".

Dok ga je Šešelj, koji se brani sam, ispitivao, Dražilović je kazao da je 2007. stupio u kontakt sa timom za Šešeljevu odbranu i dao mu "dve-tri izjave" u korist lidera radikala.

"Da li ste im dali i saglasnost da te izjave javno koriste", pitao je Šešelj.

"Da, bila mi je čast da me doktor Vojislav Šešelj spomene u knjizi", odgovorio je Dražilović, potvrđujući, poslije Šešeljeve sugestije, da je za to "dao i izričito odobrenje".

Dražilović je kazao i da je odbio da pred Tribunalom svjedoči protiv Šešelja, "čak i pod pretnjom obavezujućeg naloga", a da je pretresno vijeće na kraju odustalo od njegovog iskaza.

Kao i prvi današnji svedok DS-1, Dražilović je tvrdio da ga je istražitelj haškog tužilaštva Paolo Pastore Stoki u aprilu 2003, "arogantno i povišenim tonom", pozivao da "potvrdi stvari koje je on navodno znao, a s kojim se ja nisam slagao".

Na Šešeljevu sugestiju, Dražilović je tvrdio i da je Pastore-Stoki od njega zahtjevao da kaže da je SRS održala miting u Malom Zvorniku u aprilu 1992, nekoliko dana prije napada srpskih snaga na susjedni Mali Zvornik. Po svjedoku, taj miting je bio "mnogo ranije, 1991".

U optužnici protiv Šešelja pisalo je donedavno da je Šešelj na mitingu 1992. pozvao na proterivanje Muslimana, nekoliko dana prije nego što su oni i protjerani iz Zvornika.

Tužilaštvo je od te optužbe odustalo, nakon što je Šešelj na glavnom suđenju pokazao dokaze da je miting bio održan dvije godine ranije, 1990, a tužioci osim tvrdnje jednog svjedoka nisu imali nikakve dodatne dokaze.

Dražilović je u sudnici sugerisao i da mu je istražitelj haškog tužilaštva nudio djevojke, kao i da je 2007. tadašnja tužiteljka u postupku protiv Šešelja Kristina Dal (Christina Dahl) pokušala da mu ponudi novac.

"Tražila je da, zauzvrat, budem svedok optužbe, a ja sam odgovorio da mogu da budem samo svedok odbrane", posvjedočio je Dražilović

Suđenje Šešelju zbog nepoštovanja suda biće nastavljeno sutra popodne.

Vezane vijesti:

Šešelj: Ja sam glavni neprijatelj Haškog tribunala

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije