Ex -Yu

Šešelj: Ja sam glavni neprijatelj Haškog tribunala

Šešelj: Ja sam glavni neprijatelj Haškog tribunala
Šešelj: Ja sam glavni neprijatelj Haškog tribunala

HAG - Suđenje lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju po drugoj optužnici za nepoštovanje suda nastavljeno je danas pred Specijalnim vjećem Haškog tribunala izvođenjem dokaznog postupka odbrane.

Šešelj se, na počektu zasjedanja, za zapisnik predstavio na njemu svojstven način, rekavši: "Ja sam Vojislav Šešelj, univerzitetski profesor i glavni neprijatelj Haškog tribunala".

Sjednica je na samom početku zatvorena za javnost da bi vijeće saopštilo odluku, a zatim se očekuje da optuženi pozove svoje svjedoke. Za jednog od njih Šešelj je tražio "slobodan prolaz", odnosno garancije da svjedok neće biti uhapšen dok bude svjedočio u Hagu.

Tužilac-prijatelj suda, kanadski advokat Brus Mekferlejn, završio je dokazni postupak 22. februara. Suđenje je tada bilo prekinuto na neodređeno vrijeme, odnosno do donošenja odluke Žalbenog veća o finansiranju Šešeljeve odbrane.

U durgom postupku za nepoštovanje suda Šešelj se tereti za "svjesno i hotimično ometanje pravde", jer je u jednoj od svojih knjiga objelodanio identitet 11 zaštićenih svjedoka, kršeći time nalog vijeća o povjerljivosti.

Optuženom je za izvođenje dokaza odobreno pet časova.

Tribunal je 24. maja objavio da je protiv Šešelja pokrenut i treći postupak za nepoštovanje suda, jer sa svog vebsajta nije uklonio povjerljive informacije, suprotno nalozima vijeća.

Povjerljive informacije, kako je navedeno, uključuju tri Šešeljeve knjige i pet povjerljivih podnesaka koje je od podnio u okviru glavnog postupka i dva prethodna postupka za nepoštovanje suda.

Maksimalna kazna koja se može izreći osobi proglašenoj krivom za nepoštovanje Haškog suda jeste zatvor od najviše sedam godina ili novčana kazna od najviše 100.000 evra, a mogu biti izrečene i obje.

Lažno svjedočio protiv Miloševića

Bivši policajac iz Subotice izjavio je danas pred Haškim tribunalom, na suđenju Vojislavu Šešelju zbog nepoštovanja suda, da je 2008. svojom voljom otkrio svoj identitet, iako je kao zaštićeni svjedok trebalo da svjedoči protiv Šešelja.

Svjedok je potvrdio da je tada odbio da bude svjedok optužbe protiv Šešelja, iako je prethodno dao izjavu haškom tužilaštvu.

Tvrdio je i da je zbog pritisaka i prijetnji kojem ga je izložilo tužilaštvo, u junu 2003. godine pred Tribunalom lažno svjedočio protiv Slobodana Miloševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije