Ex -Yu

Džaferi: Vlada socijaldemokrata i Albanaca sljedeće sedmice

Džaferi: Vlada socijaldemokrata i Albanaca sljedeće sedmice
Džaferi: Vlada socijaldemokrata i Albanaca sljedeće sedmice

SKOPLJE - Predsedavajući makedonskog parlamenta Talat Džaferi najavio je za sljedeću nedjelju novu koalicionu vladu Makedonije koju će činiti socijaldemokrate i stranke albanske manjine.

On je to izjavio za AFP koji navodi da će time biti stavljena tačka na zastoj koji dugo traje u toj zemlji.

"Očekujem da dobijem za dan ili dva program kabineta i da onda sazovem sjednicu parlamenta za narednu nedelju", rekao je Džaferi u intervjuu toj agenciji.

AFP podsjeća da je makedonski predsjednik Ðorđe Ivanov u srijedu dodjelio Socijaldemokratskom savezu Makedonije (SDSM) mandat za sastavljanje vlade pošto su obezbjedili podršku stranaka etničkih Albanaca nakon decembarskih izbora. Navodi se da je konzervativni predsjednik odbijao da dodijeli mandat SDSM, navodeći da će jedinstvo Makedonije biti podriveno zahtjevima albanskih grupa.

Džaferi je u intervjuu kazao da će nova vlada morati da potraži široku parlamentarnu podršku za promjene poput uspostavljanja albanskog kao zvaničnog jezika, što je bio ključni zahtjev manjinskih stranaka.

"Nije dovoljno imati samo prostu većinu", rekao je Džaferi, podsjećajući da je za ustavne promjene potrebna podrška dvije trećina poslanika u parlamentu.

Džaferi je dodao da želi da vidi istragu povodom nasilja koje se u Sobranju desilo 27. aprila, kada su, kako navodi AFP, desničarski ekstremisti upali u parlament i napali nekoliko poslanika.

Predsjedavajući makedonskog parlamenta traži "utvrđivanje političke odgovornosti" onih koji su učestvovali u tome.

Agencija navodi da se Džaferi, koji je etnički Albanac, nedavno suočio sa kritikama zbog postavljanja male albanske zastave na stolu u svojem kabinetu u parlamentu.

On je na to odgovorio da zastava predstavlja "nacionalni simbol svakog Albanca gdje god da se nalazi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije