Ex -Yu

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom
Foto: Tanjug/Ilustracija | EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom

​BRISEL - Ambasadori članica Evropske unije (EU) usvojili su jednoglasno dopune i izmjene u Poglavlju 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Ove izmjene odnose se na obaveze za Beograd koje proizlaze iz sporazuma koji su sa Prištinom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu.

Saglasnost je postignuta tokom sastanka ambasadora u ponedjeljak kasno naveče.

U usaglašenom tekstu se, između ostalog, navodi da će unapređenje pregovora Srbije o pristupanju u EU biti vođeno napretkom Srbije u pripremama za pristupanje, što će se posebno mjeriti u odnosu na kontinuirano angažovanje Srbije na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Prištinom, kao i drugim zahtjevima sadržanim u tački 23 pregovaračkog okvira.

U tekstu u koji Radio Slobodna Evropa ima uvid takođe se ističe da Srbija treba da u potpunosti sprovodi svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu normalizacije između Prištine i Beograda, prema njegovom Aneksu za implementaciju, dogovorenom 18. marta 2023. godine.

"Sve rasprave u vezi sa implementacijom sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga uz podršku EU", stoji u usaglašenom tekstu izmjena Poglavlja 35 u pregovaračkom okviru između Brisela i Beograda. Nakon odobrenja ambasadora EU, Srbija će biti pismeno obaviještena o izmjenama i dopunama pregovaračkog okvira.

Usvajanjem ove pozicije, obaveze Srbije iz Briselskog i Ohridskog sporazuma postaju sastavni dio pristupnog procesa Srbije u EU.

"Zajednički stav o Poglavlju 35 za Srbiju je usvojen bez komentara", naveo je za Radio Slobodnu Evropu jedan diplomatski izvor.

Dodao je da je Predsjedništvo saopštilo da će se na Prištini "koristiti isti jezik". 

Pregovarački okvir EU je osnovni dokument na kojem se odvija proces pregovora o članstvu sa zemljom kandidatkinjom. Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu Srbije obuhvata i odnose sa Prištinom.

Srbija se, uz Crnu Goru, smatra liderom u procesu pristupnih pregovora. Međutim, zbog toga što nije podržala sankcije EU protiv Rusije Srbija nije otvorila nijedno poglavlje od 2021.

EU je uvijek najavljivala da će obaveze Beograda i Prištine iz dogovora koji su postignuti u dijalogu biti sastavni dio evropskog puta za svaku zemlju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije