Ex -Yu

EU vidi evropsku budućnost Srbije

EU vidi evropsku budućnost Srbije
EU vidi evropsku budućnost Srbije

BEOGRAD - Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije (EU), izjavila je u Beogradu da EU vidi evropsku budućnost Srbije.

Ona je navela da je spremna da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine.

"I moja glavna poruka ovdje je ne samo da je Srbija čvrsto na putu ka Evropskoj uniji, već i da je Unija spremna na otvaranje pregovaračkih poglavlja ove godine. To je od uzajamnog značaja", rekla je Mogerinijeva na zajedničkoj konfernciji s premijerom srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je zahvalila Vučiću na liderstvu, posebno kada je riječ o sprovođenju ekonomskih reformi, sprovođenju dogovora iz Brisela, kao i na napornom radu na polju evropskih inetegracija.

"Budite uvjereni da sam ja lično spremna i da je EU spremna da pređemo kilometre koji su pred nama zajedno", naglasila je visoka predstavnica.

Na pitanje o izjavi u Prišitni da Srbija i Kosovo razgovaraju kao dvije suverene države, Mogerinijeva je rekla da je to bila iskrena "kolokvijalna razmjena" sa studentima i da je spomenula dvije strane u pregovorima, ali da nije na EU da definiše strane.

"Navela sam eksplicitno da pet država EU nije priznalo Kosovo", rekla je Mogerinijeva.

Ona je zahvalila Srbiji na načinu na koji predsjedava OEBS-om, kao i na učešću u misijama EU širom svijeta.

Na pitanje novinara kada će posjetiti Makedoniju, Mogerinijeva je rekla da ne zna i da bi to trebalo pitati ljude koji prave njen raspored.

Podsjetivši da je tek pet-šest mjeseci na poziciji evropske komesarke, Mogerinijeva je nakon razgovora s Vučićem rekla da joj je prioritet bio da dođe u Beograd i u Prištinu, kao i da je već dva puta boravila u Sarajevu.

"Moja pažnja će biti usmjerena na region, što sam činila i kada sam bila ministar države članice EU", navela je evropska komesarka, dodajući da nije jedina koja obilazi region, te da i komesar za proširenje Johanes Han boravi često u mnogim gradovima zemalja regiona.

Vučić je izjavio da Srbiji niko ne gleda kroz prste, ni domaća javnost ni Evropska unija, i dodao: "Sve što planiramo da postignemo, uradićemo težim putem - odgovornim radom."

Govoreći o otvaranju novih poglavlja u pregovorima, Vučić je rekao da je s Mogerinijevom iskreno o tome razgovarao i da postoji još obaveza koje Srbija mora da ispuni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije