Ex -Yu

Egereši: Vojvodina treba da ima svoju policiju

Egereši: Vojvodina treba da ima svoju policiju
Egereši: Vojvodina treba da ima svoju policiju

NOVI SAD - Predsjednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da Vojvodini mora biti omogućena unutrašnja samostalnost, prije svega ekonomska, ali koja bi podrazumijevala i formiranje vojvođanske policije.

"Vojvodini se mora omogućiti unutrašnja samostalnost, prije svega u ekonomskom pogledu, ali ta samostalnost treba da uključi i zakonodavnu, izvršnu i djelom sudsku vlast ali i to da Vojvodina ima svoju policiju", rekao je Egereši u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Napominjući da samo pominjanje vojvođanske policije izaziva burne polemike i napade na Vojvodinu, on je istakao da "u svim demokratskim zemljama i regije i lokalne samouprave imaju svoju policiju".

Egereši je rekao da je vojvođanska policija, koja postojala prije 30 godina, bila uspješna i imala ugled i, naglasivši da su "apsurdni ti strahovi od Vojvodine", zapitao da li neko sad da tvrdi da je postojanje te policije uticalo na raspad SFRJ.

Predsjednik pokrajinskog parlamenta je istakao da se, poslije predstojećih izbora, mora riješiti pitanje ostvarivanja ustavnih nadležnosti Vojvodine definisanjem modela njenog finansiranja, a na bezbjednosnom planu formiranjem vojvođanske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije