Ex -Yu

Ešton: Izbori na Kosovu krupan korak ka EU

Ešton: Izbori na Kosovu krupan korak ka EU
Ešton: Izbori na Kosovu krupan korak ka EU

BRISEL - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izrazila je jutros zadovoljstvo zbog jučerašnjih uspješno održanih ponovljenih izbora u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i izjavila da je učinjen krupan korak na putu Srbije ka EU.

"Zadovoljni smo što vidimo da preliminarni rezultati iz sjeverne Mitrovice počinju da pristižu, iako još nemamo potpunu sliku o ishodu izbora, koji su protekli mirno", rekla je Ešton novinarima uoči današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu. 

"To je važna etapa na putu Srbije i Kosova ka EU", istakla je ona.

Očekuje se da Ešton danas ukratko izvjesti ministre o toku lokalnih izbora na Kosovu, čiji je drugi krug zakazan za 3. decembar, ali s obzirom na to da izborni proces još nije završen, ministri danas neće diskutovati o ovoj temi.

 Veći dio dvodnevnog sastanka ministarskog savjeta biće posvećen situaciji u Siriji i izgledima za uspjeh pregovora o iranskom nuklearnom programu, kao i problemu izbjeglica i stanju u Bosni i Hercegovini. 

Kada je riječ o procesu pridruživanja Srbije, ključni sastanak ministara EU biće održan polovinom sledećeg mjeseca, uoči evropskog samita zakazanog za 20. decembar. 

Ministri do tada treba da usaglase nacrt platforme za pregovore sa Srbijom i prijedlog odluke o datumu održavanja prve međuvladine konferencije, što označava formalni početak pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije