Ex -Yu

Evropska komisija istražuje Euleks

Evropska komisija istražuje Euleks
Evropska komisija istražuje Euleks

BRISEL - Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančič izjavila je danas da Evropska komisija (EK) istražuje navode o korupciji u Euleksu, ali je odbacila optužbe da su pripadnici pravosudne misije maltretirali novinare.

˝Veoma ozbiljno uzimamo navode o korupciji˝, rekla je Kocijančič novinarima i dodala da je šef Kancelarije za civilno planiranje i odgovornost vladanja (unutrašnje kontrole EK) danas otputovao u Prištinu, a da visoka predstavnica trenutno razmatra i dalje korake.

Ona je demantovala da su članovi misije prijetili novinaru prištinskog lista ˝Koha Ditore˝ koji je objavio seriju tekstova o korupciji u vrhu Euleksa da će ga krivično goniti ako ne obustavi feljton.

˝Mi ne vršimo pritisak na novinare˝, rekla je Kocijančič, uz tvrdnju da se razgovor funkcionera Euleksa sa novinarom odvijao˝u dobroj vjeri, bez prijetnji˝.

Portparolka nije htjela da komentariše zahtjev poslanice Zelenih i potpredsjednice Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček da se formira nezavisno tijelo za istragu o navodima ˝Kohe Ditore i suspendovane tužiteljke Euleksa Mari Bami."

˝Ako Spoljnopolitički komitet parlamenta stavi to pitanje na dnevni red, mi ćemo se, naravno, odazvati pozivu na razgovor˝, rekla je Kocijančič.

Prema dokumentovanim navodima ˝Kohe˝ i izjavama tužiteljke Bami, predsjednik Euleksovog suda Frančesko Flori je primio više od

300.000  evra da bi oslobodio optužene za teška krivična djela, a vrh Euleksa je spriječio da se o tome povede istraga i suspendovao tužiteljku koja je na njoj insistirala.

Italijanski sudija poriče optužbe, dok u Euleksu tvrde da Bami nije suspendovana po kazni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije