Ex -Yu

Evropski parlament: Usvojena rezolucija o Srbiji, ključna poglavlja 23 i 24

Evropski parlament: Usvojena rezolucija o Srbiji, ključna poglavlja 23 i 24
Evropski parlament: Usvojena rezolucija o Srbiji, ključna poglavlja 23 i 24

BEOGRAD - Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju o Srbiji, u kojoj se poziva na što skorije otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 /o pravosuđu i osnovnim pravima/ u pregovorima o članstvu sa EU, pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i ohrabruje Srbija da nastavi ekonomske reforme.

Izražava se nada da bi poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena već početkom 2016. godine, budući da su presudna za reforme u pravosuđu.

U Rezoluciji se ističe potreba da Srbija učini veći napor i progresivno uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i odnos sa Rusijom, te konstatuje da je sprovođenje zajedničkih vježbi Rusije i Srbije "za žaljenje".

Srbija se pohvaljuje za konstruktivan pristup u rješavanju migrantske krize i poziva da poveća svoje kapacitete prihvata migranta, uz napomenu da je neophodno da joj EU obezbijedi sredstva i adekvatnu finansijsku pomoć.

U tekstu se ističe i značaj konstruktivnog pristupa Vlade Srbije regionalnoj saradnji i naglašava njena konstruktivna uloga u "Berlinskom procesu".

Vlasti u Beogradu i Prištini pozivaju se da u potpunosti i blagovremeno primijene do sada postignute sporazume, uz napomenu da je to jedan od uslova za pristupanje Srbije EU.

Srbija se poziva da nastavi sa sistematskim i ekonomskim reformama i da pojača napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a naglašava se da sudstvo mora biti nezavisno od političkog uticaja.

U tekstu Rezolucije se ističe da su pregovori o poglavlju 35, koje obuhvata normalizaciju odnosa sa Prištinom, od bitnog značaja za napredovanje Srbije ka EU i da je puna normalizacija odnosa važan uslov za ulazak u Uniju.

Pozdravlja se angažovanje Srbije u normalizaciji odnosa sa Kosovom i ističe volja Beograda da do kraja sprovede sporazume o zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Beograd i Priština se pozivaju da se uzdrže od negativne retorike i učine napredak u punoj primjeni već postignutih sporazuma, a izražava se nada da neuspjeh kandidature Kosova za članstvo u Unesko neće ugroziti dijalog.

Srbija se ohrabruje da što prije usvoji zakon o nacionalnim manjinama, kao i da se učine konkretne mjere kako bi se poboljšao položaj Roma.

Vlasti u Srbiji se podstiču da poboljšaju investicionu klimu, smanje razlike među dijelovima zemlje i da osiguraju zaštitu stranog ulaganja.

Izražena je zabrinutost što nije došlo do napretka u pogledu slobode izražavanja i slobode medija, uz isticanje da stalan politički pritisak potkopava slobodu medija što dovodi do rastuće autocenzure.

Rezolucija, čiji je autor izvjestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, usvojena je sa 498 glasova za, 66 protiv i 70 uzdržanih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije