Ex -Yu

Evropski ultradesničari u junu u Dubrovniku

Evropski ultradesničari u junu u Dubrovniku
Evropski ultradesničari u junu u Dubrovniku

ZAGREB - Više od 130 evropskih ultrakonzervativaca okupiće se sredinom juna u Dubrovniku kako bi definisali politiku desnice prema Evropskoj uniji, a domaćin će im biti najpoznatija hrvatska desničarka i predsjednica Hrvatske stranke prava Ante Strčević Ruža Tomašić.

Riječ je o članovima evropskih konzervativaca i reformista (ECR), koji bi na osnovu dosadašnjih istraživanja javnog mnjenja, nakon majskih izbora za Evropski parlament mogli da postanu treća najjača politička grupacija u Evropskoj uniji, poslije Evropskih narodnjaka i demokršćana, odnosno, socijalista i socijaldemokrata.

Dolazak su, kako piše zagrebački "Jutarnji list", najavili svi članovi Evropskog parlamenta i petnaestak onih kojima je ovo bio poslednji mandat.

Skup bi trebalo da bude posvećen u definisanju strategije u idućih pet godina u EU.

Predsjednik evropskih naprednjaka Džozef Dol, kojoj pripada i najuticajnija opoziciona Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), nedavno je konzervativce opisao kao evroskeptike koji su protivnici evropskih vrijednosti i najavio da je za spas Evropske unije nakon izbora moguća saradnja sa socijaldemokratama.

Dol je, podsjeća list, zaprijetio da Tomašićeva zbog svojih političkih stavova ne može da bude na listi HDZ-a na majskim izborima, ali ga lider Tomislav Karamarko nije poslušao.

Konzervativna ECR grupa osnovana je 2009. godine i do sada je po brojnosti činila petu snagu u Evropskom parlamentu, iza Evropske narodne stranke, Saveza socijalista i demokrata, Evropske liberalne, demokratske i reformističke stranke i Zelenih.

Konzervativci osporavaju ideje o federalizaciji i stvaranju Sjedinjenih Država Evrope, koje zagovaraju evropski narodnjaci i socijaldemokrati. Kada je početkom proleća ovu ideju promovirao dosadašnji čelnik Evropske komisije Žože Manuel Baroso, evroskeptici su ga žestoko napali.

Evroskeptici na majskim izborima očekuju sedamdeset mandata, od čega najviše za Konzervativnu stranku britanskog premijera Dejvida Kamerona i Pravo i Pravdu iz Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije