Ex -Yu

Ferguson: Iznenadiću se ako Kosovo ne bude novi Molenbek

Ferguson: Iznenadiću se ako Kosovo ne bude novi Molenbek
Ferguson: Iznenadiću se ako Kosovo ne bude novi Molenbek

BEOGRAD - Profesor istorije na američkom univerzitetu Harvard Nil Ferguson ocijenio je da na Kosovu prijeti opasnost od ekstremizma i da bi bio veoma iznenađen ako se ne bi ostvarilo pisanje "Njujork tajmsa" o tome kako se Kosovo pretvara u novi Molenbek.

Tvrdeći da je intervencija na Kosovu bila uspješna, Ferguson ističe da je greška napravljena kasnije, kada je priznata nezavisnost.

"To je bilo strateški pogrešno od Zapada jer ne vidim kako bilo koji demokratski predsjednik Srbije može da prizna Kosovo, što znači da je srpsko učlanjenje u Evropsku uniju gotovo nemoguće", naveo je Ferguson, istakavši da je "stvorena nestabilna i opasna država".

Na pitanje da li je učlanjenje Srbije u EU zbog Kosova nemoguće, Ferguson je za beogradsku "Politiku" naveo da na Zapadu ponovo o tome treba da razmisle.

"Ako su nam u interesu mir i stabilnost na Balkanu, onda nema smisla da malo Kosovo bude prepreka za integraciju Srbije u EU. Srbija takođe mora da prihvati da Kosovo više nikad neće biti dio Srbije", rekao je Ferguson.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je neko dvosmisleno značenje termina.

"... Da izbjegavamo da budemo jasni i određeni sa tim u vezi, a ne zahtjev da Srbija nedvosmisleno prizna Kosovo", rekao je Ferguson, kojeg je magazin "Tajm" svrstao u 100 najuticajnijih ljudi na planeti.

Ferguson je naveo primjer Tajvana, istakavši da nikada ne bi došlo do pomaka u odnosima SAD i Kine da su SAD insistirale na nezavisnosti Tajvana, već je Vašington umjesto toga prihvatio kineski pogled na stvar, ali je Tajvancima dozvolio da se ponašaju kao da su nezavisni.

"U međunarodnim odnosima morate da posegnete za takvim stvarima ako želite da postignete važniji strateški cilj, kao što je to ovde proširenje EU i ulazak Srbije u EU", smatra Ferguson, britanski istoričar, koji živi i radi u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije